Депутати парламентів Естонії, Латвії та Литви направили лідерам ЄС звернення із закликом чинити тиск на російську владу, аби домогтися негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова та інших політв’язнів, які перебувають у російських тюрмах. Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на портал ERR, звернення направлено президенту Євросоюзу Дональду Туску, голові Європарламенту Антоніо Таяні, голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру і голові європейської дипломатії Федеріці Могеріні. Документ підписали 18 депутатів парламентів країн Балтії та Європарламенту. 

«Більше 90 днів тому Олег Сенцов оголосив голодовку. Зараз його стан описується як катастрофічний. Влада заборонила йому вести листування, зустрічатися з незалежними спостерігачами та відмовила в адекватній медичній допомозі. Без якнайшвидшого втручання міжнародної громадськості може виникнути ситуація, аналогічна випадку Сергія Магнітського», —йдеться у зверненні депутатів балтійських країн до ЄС.

Негайного звільнення Олега Сенцова вимагали в середу й в ООН. «Життя Сенцова — в неминучій небезпеці. Його голодовка стала наслідком судового розгляду і вироку, які не відповідають міжнародному праву. Ми наполегливо закликаємо російську владу в терміновому порядку і без будь-яких умов звільнити його», — зазначено в заяві чотирьох спецдоповідачів, повідомляють «Новини ООН». Правозахисники організації також закликали Москву негайно забезпечити режисеру доступ до належної медичної допомоги і надавати її лише за згодою засудженого.