У Полтавському літературно-меморіальному музеї І. Котляревського відкрили виставку авторських листівок знаної місцевої художниці Лариси Лукаш (на знімку).

За фаховою вищою освітою вона художник-графік. Однак уже тривалий час освоює, так би мовити, суміжні жанри та напрями образотворчого мистецтва. Зокрема, останніми роками не лише у Полтаві захоплюються її роботами у техніці батик (розпис по шовку). Авторські листівки — ще один вид мистецтва, в якому пані Лариса, здається, досягла досконалості та водночас продовжує експериментувати. Адже при їхньому творенні поєднує різні досить складні техніки. Зокрема, йдеться і про олійні пастелі, й про текстильні колажі з використанням шовку, і про монотипії.
Оскільки художниця працює переважно на замовлення, то народжені в її творчій майстерні «пташки» швидко розлітаються по всіх усюдах. І зібрати їх під одним дахом для виставки дуже непросто. Допоміг у цьому полтавський видавець і меценат Олексій Петренко, який колекціонує роботи Лариси Лукаш. Завдяки йому в експозиції представлено 120 авторських листівок і пастельних квіткових композицій.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.