Наприкінці 2017 року до Веселокутського психоневрологічного інтернату, що в Новоукраїнському районі на Кіровоградщині, завітала ціла делегація представників служб соціального захисту районної та обласної державних адміністрацій. І навіть президент Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю «ЮЗЕР» Р. Іміреллі.

На знімку: Едуард Бабенко з підопічним випробовують тренажери.

Фото автора.

Привід для приїзду поважної делегації, можливо, як на перший погляд, був не надто й надзвичайний — відкриття в закладі кімнати фізичної та психологічної реабілітації. Проте так може здатися лише на перший погляд.

На превелику радість директора інтернату Едуарда Бабенка та понад 160 підопічних, включаючи 13 тимчасово переміщених осіб з Попаснянського будинку-інтернату Луганської області, з міст Маріуполя та Краматорська, торік інтернат отримав грант на понад 75 тис. грн. Згідно з угодою з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців допомогу було надано в рамках проекту «Швидке реагування» на придбання реабілітаційного комплексу та відновлення матеріально-технічної структури інтернату. На ці кошти заклад отримав профілактор Євмінова, електричну бігову доріжку, велотренажери, гімнастичні мати, музичний центр тощо.

Така увага до закладу не є випадковою. Те, що в інтернаті створені й справді дуже гарні умови для проживання підопічних, відзначають і в обласній та районній соціальних службах, і гості закладу, і самі підопічні, акцентуючи увагу на гарних організаторських та управлінських здібностях його директора Едуарда Бабенка. Адже саме за його керівництва інтернат дійсно перетворився на сучасний соціальний заклад з належними умовами для комфортного перебування там підопічних.

Такий висновок підтвердив президент ВГОІ «ЮЗЕР» Руслан Іміреллі. Гарну оцінку проведеної роботи отримало керівництво інтернату й від представників Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, які свого часу теж побували в закладі, щоб пересвідчитись у доцільності надання допомоги, в тому числі — в рамках проекту «Швидке реагування».

Як зазначає заступник голови Новоукраїнської РДА Олександр Івань, на цьому зупинятися тут не збираються. Покращення інфраструктури закладу та умов для соціальної адаптації тих, хто цього потребує, триватимуть.

Кіровоградська область.