У комітетах Верховної Ради

У Комітеті Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва на розгляді перебуває 122 законопроекти, з яких комітет визначено головним. Зокрема, парламентаріям належить визначитися з приводу звернення до Кабінету Міністрів про створення міністерства промисловості та інновацій як центрального органу виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики в цих галузях.

Згідно з даними Світового банку українська економіка з 1990-го по 2015 рік у реальному вимірі скоротилась більш як на 40 відсотків, а це найгірший результат у світі. Зі 149 країн, які розкрили повну статистику ВВП за цей період, згаданий показник знизився лише в п’яти випадках. Україна «випередила» Молдову (-29,2 відсотка), Грузію (-12,9 відсотка), Зімбабве (-0,6 відсотка) і Центральноафриканську Республіку (-0,6 відсотка). ВВП інших країн збільшився: найменше в Таджикистані (+15 відсотків) і

Демократичній Республіці Конго (+28 відсотків), і найбільше в Китаї — зріс удесятеро. Україна з 1990 року втратила більше третини ВВП у реальному вимірі. 26 років тому за ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) ми мали стартову позицію кращу за Малайзію, Польщу та Білорусь, були на одному рівні з Туреччиною та Румунією. Нині відстаємо від них у два-три рази.

Такі показники турбують парламентаріїв, які представляють різні політичні сили. Відтак, вони вирішили ініціювати пропозицію створити в уряді відповідне міністерство. На думку народних обранців, безпрецедентний економічний спад відбувся на тлі масштабної тінізації та монополізації економіки, технологічної примітивізації виробництва та деіндустріалізації, поглиблення зовнішньої фінансової та енергетичної залежності. У пояснювальній записці, яка супроводжує проект постанови про звернення до Кабміну, вони також звертають увагу на те, що негативна тенденція у промисловості зберігається й нині. Так, згідно з даними Державної служби статистики, промислове виробництво протягом 2014—2015 років скоротилось на 22 відсотки, показавши мізерну динаміку зростання в 2016 році — 2,8 відсотка, та ще меншу в 2017-му — 0,4 відсотка.

Промисловість є основним драйвером економічного розвитку, тож така динаміка безпосередньо впливає на незадовільний стан економіки. Як наслідок, реальний ВВП України на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) у 2016 році був вдвічі меншим за ВВП Білорусі, Румунії, Туреччини та втричі меншим за ВВП Малайзії чи Польщі й становив 7668 доларів США.

Ситуація посилюється зростанням безробіття, рівень якого парламентарії порахували за методологією Міжнародної організації праці й констатували збільшення з 9,3 відсотка у 2016 році до 9,5 відсотка у 2017-му. Скоротилися й прямі інвестиції. За даними Національного банку, станом на 31 грудня 2017 року порівняно з 31 грудня 2013 року прямі інвестиції в Україну зменшились на 16 мільярдів доларів США. Спостерігається також примітивізація експортного кошика. Частка високотехнологічного експорту в загальному становить лише сім відсотків, тоді як у Чехії цей показник становить 14 відсотків, в Японії — 16, у США — 20, а в Сінгапурі взагалі 67 відсотків.

Водночас, протягом останніх років уряд постійно здійснює реформування органів державного управління в промисловості, хоч і не має окремого органу, який би займався розвитком промисловості та координував роботу інших центральних органів виконавчої влади в цій сфері, зауважують законотворці. Цими питаннями опікується лише один структурний підрозділ Міністерства економічного розвитку та торгівлі України — департамент промислової політики.

Низька інституційна спроможність спостерігається і в сфері інноваційної політики, кажуть народні депутати, вказуючи на позитивний світовий досвід.

Під час засідання профільного комітету ухвалено рішення про те, щоб рекомендувати парламенту проголосувати за звернення до уряду в цілому. Пізніше законопроект включили до порядку денного сесії.