Хресна хода до Іосафатової долини хрестів на Вінниччині відбулася з нагоди 95-ї річниці Господнього дива в рамках відзначення 1030-ї річниці Хрещення Київської Русі. У богослужінні на місці паломництва взяли участь тисячі вірян з різних куточків держави. Були присутні керівники області та Шаргородського району, на території якого відбулася хресна хода, депутати облради, представники Міністерства культури.

Серед тисяч паломників до Іосафатової долини можна побачити людей, які несуть хрести, щоб встановити їх на святому місці.

— 95 років виповнилося відтоді, як над нашим краєм з’явилося диво Іосафатової долини. Кожен з нас, несучи свій хрест, має відчувати відповідальність за майбутнє рідної держави, долю українського народу, — зазначив у виступі перед паломниками голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.
Спільна молитва такої великої кількості людей свідчить про єдність нашої держави. Про це говорив директор департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури Андрій Юраш. Він уперше побував на святому місці. Його вразила велика кількість хрестів, принесених з усіх усюд. Тут можна побачити символи віри розміром від десяти сантиметрів до десяти метрів. Їх почали встановлювати в долині за селом Голинчинці Шаргородського району у 1923 році. Тоді над цією місциною пастухам явилося диво небесне. Вони почули слова Пресвятої Богородиці, що долинали з височини: «Христа славте, хрести ставте». День 15 серпня вважають днем дива Господнього. Щоправда, комуністична влада одразу заборонила паломництво. За вказівкою комуністів, принесені хрести знищували. Влаштовували чергування, щоб заборонити прочанам з’являтися у такий день в Іосафатовій долині. Дев’ятеро священиків були засуджені в радянські часи за намагання відновити паломництво. Від початку 2000-х прочани знову тут збираються. А хресна хода бере початок від сільського храму Дмитрія Солунського, піднімається вгору сільською дорогою і далі польовим шляхом прямує до Іосафатової долини. Загальна протяжність маршруту становить п’ять кілометрів.

Фото із сайту Вінницької ОДА.
Віктор СКРИПНИК.