Не інакше, як планети вишикувалися у сприятливому порядку і кредити та позики тепер посиплються на нашу економіку, як з рогу достатку. У НБУ переконані, що отримання двох траншів кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) за нинішньою програмою розширеного фінансування забезпечить макроекономічну та фінансову стабільність України. Про це докладно читайте у Звіті регулятора, оприлюдненому днями Національним банком України.
«Приїзд місії МВФ після довгої перерви є свідченням гарного діалогу щодо багатьох питань, включаючи забезпечення сталої бюджетної політики, утримання дефіциту в рамках затвердженого бюджету, боротьби з корупцією та іншим... — сказала своє вагоме слово і в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова. — Мінфін вітає... приїзд місії МВФ в Україну і висловлює впевненість у продовженні конструктивної співпраці з Фондом у питаннях підтримки економічних реформ... що дозволить не тільки поповнити резерви НБУ, а й відкриє шлях до залучення фінансування державного бюджету на пільгових умовах з використанням гарантії Світового банку (800 мільйонів доларів) та макрофінансової допомоги ЄС в розмірі мільярда євро».
Про Світовий банк згодом, а до вашої уваги висновок експерта, екс-заступника голови правління Нацбанку, ректора Міжнародного інституту бізнесу Олександра Савченка, який наголошує, мовляв, якщо ми отримаємо кредит від МВФ, то до кінця року курс зупиниться десь на рівні 29 гривень за долар. Якщо ж кредитні транші не надійдуть — долар коштуватиме майже 30. Щось надто сумнівна арифметика. Невже ота одна вкрай знецінена гривня в теперішньому курсі варта того, щоб ще глибше встромляти голову в ярмо кредитів?
Тепер про Світовий банк. Він теж готує такий собі сюрприз у 650 мільйонів доларів гарантії для підтримки реформ в Україні та економічного зростання.
«На прохання уряду України Світовий банк здійснює підготовку гарантійної операції на підтримку основних реформ для економічного зростання, фіскальної сталості та покращення урядування. Після завершення підготовки та затвердження нової операції Україна отримає гарантію від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на суму 650 мільйонів доларів, що допоможе запозичити майже 800 мільйонів доларів на зовнішніх ринках», — йдеться у повідомленні. І зазначається, що операція Світового банку стане можливою за підтвердження завершення всіх дій щодо розпочатих реформ та сприятливої макроекономічної ситуації.
У цьому контексті вирішальним є набуття чинності законами України, що стосуються функціонування фінансового сектору та відновлення кредитування, зазначають у Світовому банку. Крім того, окремо наголошують, що критичним є досягнення угоди з Міжнародним валютним фондом щодо чергового перегляду програми кредитування, без якої нова гарантійна операція Світового банку не зможе бути здійснена.
Просто зачароване коло якесь.
Нагадаємо, очікується, що місія МВФ відвідає Україну в період з 6 по 19 вересня. Раніше МВФ схвалив оновлений план України щодо створення Антикорупційного суду, знявши одну із перепон на шляху до отримання Києвом наступного траншу в 2 мільярди доларів.

Підсумовував Віктор БОНДАР.