До корпункту редакції газети «Голос України» на Рівненщині звернувся колишній керівник уже недіючого СВК «Маяк», а нині пенсіонер Микола Кузьмович Юрим із села Головин Костопільського району.

У своєму листі пише про те, що ще 11 листопада 2016 року він спрямував у прокуратуру Рівненської області заяву про нібито шахрайські дії мешканця Волинської області Ф., який, на його думку, шляхом підробки документів на частину приміщень СВК «Маяк» — пилорами, ремонтної майстерні (нової і старої), лазні — оформив документи на свого сина, чим позбавив колишніх колгоспників своїх часток на майнові паї.

Уже 5 грудня 2016-го із Сарненської місцевої прокуратури М. К. Юриму надійшло повідомлення, що за результатами розгляду його звернення «розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами КП «Сарненське бюро технічної інвентаризації». Ці відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за    № 42016181200000167, та визначено попередню правову кваліфікацію вказаного діяння за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Кримінальне провадження для проведення досудового розслідування скеровано до слідчого відділу Сарненського ВП ГУНП у Рівненській області, про результати проведення досудового розслідування вас буде поінформовано додатково», — запевнив тодішній заступник місцевої прокуратури А. Стельмащук, який підписав лист-відповідь М. К. Юриму.

Відтоді, як розповідає Микола Кузьмович, він час від часу звертався до правоохоронців, цікавлячись, що їм вдалося з’ясувати по суті стосовно долі колишніх колгоспних приміщень, але отримував лише відписки.

— Я навіть просив їх, реалізовуючи свої права як заявника, дати можливість надати додаткові свідчення, але мене для цього жодного разу не запрошували, — розповідає Микола Кузьмович Юрим. — Тим паче що у цьому ж слідчому відділенні перебуває кримінальне провадження, зареєстроване 13 липня 2016 року в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за                  № 42016181200000109 за фактом незаконного заволодіння майном, де я міг би дати свідчення як посадова особа СВК «Маяк».

Це Микола Юрим розцінив як зволікання із розслідуванням кримінальної справи і звернувся до редакції нашої газети, щоб вона допомогла з’ясувати, чи взагалі розслідується ця кримінальна справа і які результати розслідування, оскільки правоохоронці «забули» про свою обіцянку поінформувати його як заявника.

Тож ми, реагуючи на лист жителя села Головин М. К. Юрима та посилаючись на статтю 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», надіслали відповідний запит прокурору Рівненської області Богдану Подубинському, оскільки процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за № 42016181200000167 здійснюється прокурорами Сарненської місцевої прокуратури.

Щоправда, на запит відповів не сам прокурор області, а його заступник Остап Сидор. Нічого конкретного у відповіді — одні посилання на ст. 222 КПК України про «недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування» і що «заявник може звернутись до слідчого або процесуального керівника із відповідною заявою та ознайомитись з матеріалами зазначеного кримінального провадження, подати докази чи заявити клопотання». Схоже, не дуже уважно читали у прокуратурі області журналістський запит та додані до нього документи, надані М. К. Юримом. Інакше б розгледіли, що саме на цьому і наполягає автор звернення та листа до редакції із Головина і що отримував лише відписки.

Щоправда, позитивний момент у журналістському запиті до обласної прокуратури таки є. Бо, як ідеться у відповіді, «стан слідства за процесуального керівництва у кримінальному провадженні заслухано на оперативній нараді у керівництва прокуратури області, за результатами проведення якої керівництву Сарненської місцевої прокуратури та процесуальному прокурору вказано на необхідність вжити заходів до активізації слідства та прийняття кінцевого процесуального рішення». Я б додала до цього тільки те, що часу у слідства було достатньо — майже два роки.

Зрештою, кількома днями пізніше М. К. Юрим переслав нам і лист слідчого СВ Сарненського відділу поліції ГУНП у Рівненській області В. С. Галушка, в якому правоохоронець просить надати йому завірені копії документів щодо об’єктів нерухомості СВК «Маяк», які ми вже перераховували. За словами Миколи Кузьмовича, він їх надав слідчому. Хоча надавав їх і до заяви у прокуратуру області при першому зверненні ще у 2016-му. Чи не звідси така таємничість у відповіді обласної прокуратури на журналістський запит, що насправді і відповідати не було чого, бо справа просто не рухалась.

М. К. Юрим та його односельчани з числа колишніх колгоспників, які доручили йому як найбільш юридично «підкованому» звернутись до правоохоронців з приводу долі приміщень колишнього колгоспу, сподіваються, що хоч через два роки у кримінальному провадженні № 42016181200000167 буде прийнято кінцеве процесуальне рішення. Згідно із законом.

Рівненська область.