Сьогодні офіційно відкривається уславлений ще великим Гоголем Сорочинський ярмарок. Хоча торгувати і розважатися на понад 16-гектарному Жабокрицькому майдані почали ще від понеділка.

Попри те, що стрижнем цього яскравого, неповторного дійства залишається торговельно-розважальна складова, організатори не забули про його національне коріння та, власне, першовитоки. Тим паче, що під час ярмаркування тисячі гостей, котрі приїдуть сюди звідусіль, відзначатимуть знакові для України свята — дні Державного прапора та Незалежності. Тож підніматимуть тут наше синьо-жовте знамено, влаштовуватимуть інші патріотичні заходи.

 

Без селфі на головній ярмарковій алеї іноземні гості з Великих Сорочинців не їдуть.

 

Цього року ТОВ «Сорочинський ярмарок» відзначатиме своєрідний корпоративний ювілей: виповнюється 20 років відтоді, як ця компанія почала опікуватися заходом. Зробити за два десятиліття для відродження колишньої слави торжища довелося чимало. А до творення його новітньої історії може долучитися кожен ярмаркувальник. І не лише споглядаючи за тим, що відбуватиметься довкола, — спілкуючись із гоголівськими героями та народними майстрами, беручи участь у їхніх майстер-класах, підспівуючи і підтанцьовуючи сотням самодіяльних та професійних артистів... Адже одразу після офіційного відкриття ярмарку на головній сцені та кількох стилізованих сценічних майданчиках почнеться майже тижневий марафон фестивалів, конкурсів, розваг. Стартуватиме він із всеукраїнського фестивалю народної творчості «Ярмаринка». Водночас діти та шанувальники їхніх талантів матимуть свою «Ярмариночку».
Старовинне обрядове дійство «Українське весілля» відтворюватимуть і ті, хто знає його не лише за описами етнографів та фольклористів, і сучасна молодь. Улюблений багатьма фестиваль гумору «Сміємося разом з Гоголем» знову тішитиме, як то кажуть, старих і малих. Для тих, хто святкуватиме у Великих Сорочинцях власний день народження, розпорядники дійства підготували приємні сюрпризи. Зрештою, у фестивально-гастрономічний «Сорочинський казан» зможуть заглянути всі охочі. А заодно взяти участь у приготуванні (звісно, з обов’язковим смакуванням) наших національних страв — борщу, сала, галушок...
Кожну з них за традицією на Жабокрицькому майдані віншуватимуть іменним святом. А розтрусити зайві калорії можна буде в ігровому дійстві «Дам лиха закаблукам...», назва якого промовляє сама за себе. Та й задля того, щоб дістати з ярмаркового стовпа черевички для коханої, парубкам і одруженим чоловікам доведеться добряче попітніти. Не менш захоплюючим стане і традиційний конкурс для представниць чарівної статі під девізом «Дівоча коса — врода і краса». Зрештою, цьогорічне меню ярмаркування настільки різноманітне, що задовольнить, певно, навіть найвибагливіших гурманів.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.