У комітетах Верховної Ради

Створена при Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Громадська рада розпочала свою роботу. Її першим кроком стало створення Національної ради лідерів профспілок. Місія останньої — повернути єдність профспілковому руху з людьми праці. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив перший заступник голови комітету Сергій Каплін.

«До кінця року сотні трудових колективів оберуть своїх делегатів до ради: буде проведено праймеріз у великих колективах та цілих профспілках, школах, лікарнях тощо. Завдання Нацради лідерів профспілок — сформувати реальну мережу, що здатна захищати трудові права громадян. На порядку денному — дискусія з приводу Трудового кодексу, перегляду законодавства, що впорядковує питання діяльності профспілок, перегляд зарплат та пенсій», — написав депутат.

Усі ініціативи пов’язані із «соціалізацією», додав він, потребують надійного «народного плеча», і Громадська рада Комітету соцполітики зробила крок у напрямі консолідації цих сил. «Ми будемо спиратися на думку та кулаки авторитетів профспілкового руху, авторитетів серед людей праці та пенсіонерів, адже якщо не буде роботи і зарплати, пенсій теж не буде», — наголосив С. Каплін.

Керувати дорадчим органом відтепер буде голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко. А представники ради братимуть участь у роботі всіх груп, створених у комітеті. Громадська рада готова також ініціювати і брати участь у виїзних засіданнях комітету, стати локомотивом і генератором багатьох законодавчих процесів.

«Будемо в законотворчі процеси включати більш широкі громадські сили, багато зустрічатися, брати участь у регіональних зібраннях, вивчати суспільну думку як в центрі, так і на місцях. Це буде новий формат, більш відкритий. Маємо створити належне, повноцінне громадянське суспільство, яке стане справжнім ініціатором усього нового, прогресивного та забезпечить дієвий громадський контроль за діями влади та розвитком суспільних процесів у країні», — зауважив Петро Петриченко.

Позмагалися й обговорили нагальні питання

За підтримки Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму у Скадовську відбулись всеукраїнські спортивні змагання голів сільських, селищних рад, голів і старост ОТГ. 

Участь у них узяли 19 команд із Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Чернівецької, Чернігівської та Херсонської областей. Окрім змагань, учасники ділилися досвідом, обговорювали нагальні питання місцевого самоврядування, з-поміж яких пріоритетним був розвиток фізичної культури та спорту на селі. До організації заходу, ініційованого ГО Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство (ВФСТ) «Колос», долучилися також Міністерство молоді та спорту, Національний олімпійський комітет, Асоціація об’єднаних територіальних громад.

«Враження від змагань найкращі, а їхньою окрасою є люди, які є лідерами не лише своїх територіальних громад, а й загалом нової України. Всеукраїнські змагання, які проводить «Колос», мають величезне значення, і не лише спортивне, адже вони є ефективним інструментом на шляху реального об’єднання держави. Не забуваймо, що країна — це її люди», — відзначила одна з учасниць змагань, голова Львівської обласної територіальної організації ГО ВФСТ «Колос» Лілія Білінська.

Олена РОМАШКІНА.