Прагнення бути вільними — це наш генетичний код! Хоч як намагалися вороги й загарбники століттями його знищити — не вийшло. І не вийде! Нині — це свято безстрашних захисників Вітчизни і волонтерів, батьків нації та святих отців, учителів і поліцейських, аграріїв та молоді, молитвою, знаннями та перемогами яких зміцнюється українська цитадель духу, стверджують народні депутати. І наголошують: лише разом ми здатні побудувати сильну та квітучу країну, яку поважатимуть у всьому світі.

Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:

— Дорогі українці! Цього року ми відзначаємо 27-му річницю Незалежності України. Цей день є справжнім втіленням української мрії — бути господарями на власній землі, у власній країні! Роки незалежності принесли Україні багато випробувань на зрілість, міць і здатність захищати здобуту в 1991 році незалежність та державний суверенітет. Український народ, попри всі негаразди, доводить, що може не тільки захищати власну країну, а й водночас проводити хоч і важкі, але необхідні зміни на краще у державі. Саме тому політичні чвари та війни мають бути закінчені. Настав час відродження, розвитку економіки та промисловості для того, аби кожна українська родина нарешті жила у достатку.
Разом із вами маємо побудувати сильну та багату країну! Сьогодні завдання кожного з нас — зміцнити Україну, відродити національну економіку й промисловість та допомогти вистояти перед викликами сьогодення.
Нехай віра в майбутнє України окриляє всіх нас на нові звершення — заради рідної країни! Бажаємо вам миру, злагоди та добробуту!
З Днем Незалежності, Україно!

Тарас КРЕМІНЬ, фракція «Народний фронт»:

— Незалежність України, яку по-справжньому почали цінувати 2014-го, хоча йшли до неї століттями, — це свято безстрашних захисників Вітчизни і волонтерів, батьків нації та святих отців, учителів і поліцейських, аграріїв та молоді, молитвою, знаннями та перемогами яких зміцнюється українська цитадель духу. Пишаюся тим, що мій тато — поет, Шевченківський лауреат Дмитро Кремінь — був серед учасників історичного Першого (установчого) з’їзду Народного руху 1989 року, виривав з імперських пазурів нашу державу, а мене навчив головних уроків життя.
З Днем Незалежності, рідна Україно!

Тетяна РИЧКОВА, фракція «Блоку Петра Порошенка»:

— Незалежність України — це незалежність кожного її куточка землі й кожного її громадянина. Бажаю всім нам найближчим часом підняти прапор України у Донецьку, Луганську і у нашому Криму. Пишаємось своєю армією-визволителькою і своєю демократичною країною.

Віталій КУПРІЙ, позафракційний:

— Мої вітання хочу передати народу України на майбутнє. На жаль, досягти реальної незалежності нам поки що не вдалось. З одного боку, ми досі споживаємо енергоносії з країни-агресора. З другого — від зовнішніх запозичень, зокрема коштів МВФ і його антисоціальних вимог. Переконаний, що найближчим часом ми зможемо розв’язати ці проблеми і стати по-справжньому незалежними.

Вікторія ВОЙЦІЦЬКА, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:

— Щиро вітаю всіх українців з Днем Незалежності! День Незалежності — це найкращий привід і причина для кожного нагадати собі про нашу відповідальність і нашу можливість. Відповідальність — перед десятками поколінь мудрих і шанованих пращурів та перед багатьма поколіннями нащадків. Про можливість — змінити все потужним ривком своїх сили і волі у наступні кілька років. Саме сьогодні, коли всесвітній прогрес шалено, як ніколи раніше, мчить вперед, ми маємо реалізувати наш шанс стати частиною людства, яка творить історію. Що для цього потрібно? Вірити в себе, поважати себе, наполегливо працювати і захищати свої права. Це і є формула успіху. Це і є єдиний шлях до незалежності.

Іван КРУЛЬКО, фракція «Батьківщина»:

— Щиро вітаю всіх українців із найбільшим національним святом — Днем Незалежності! Приємно констатувати, що на 27-му році незалежності України соціологи фіксують зростання кількості людей у містах-мільйонниках, які вважають себе патріотами і пишаються тим, що вони українці. На це вплинула, на жаль, не системна робота влади з національно-патріотичного виховання молоді, а російська збройна агресія проти України, окупація Криму і частини Донбасу. Більшість громадян також зрозуміли важливість державної мови, яка може бути не предметом конфліктів і суперечок, а навпаки, об’єднувальним чинником, «м’якою силою» у боротьбі із російською агресією та «русским миром». Це також стало можливим завдяки сміливості та жертовності наших хлопців, які, ризикуючи своїми життями, стримують агресію РФ на сході.
Але щоб перемогти ворога, щоб країна почала розвиватись, нам належить ще чимало зробити.
На жаль, маємо серйозну проблему з відпливом найкращих кадрів за кордон у пошуках роботи і кращої долі. На це впливає не лише економічний стан у державі, а й систематичні побори і знищення підприємництва з боку силових структур. Нам належить це змінити. Україні потрібна нова ефективна влада з новим курсом і стратегією дій, яка укріплюватиме фундамент країни, а не руйнуватиме його. Усе залежить від нашого з вами вибору!
З Днем Незалежності, Україно!

Сергій КАПЛІН, позафракційний:

— Незалежність — це завжди відповідальність. Відповідальність політиків, які ведуть свій народ і, зрештою, спільна відповідальність політиків і виборців за збереження незалежності для майбутніх поколінь. Незалежність — це завжди унікальні можливості для держави, для народу, для еліт. Можливість вибороти право жити краще за інших, безпечніше, можливість писати щодня історію успіхів, яка ляже в основу впевненості нації в майбутньому.
Я особисто і наша команда у Комітеті соцполітики, у партії, у профспілках маємо більш ніж чіткий план і розуміння, що вже сьогодні потрібно робити, аби Незалежність залишилася не тільки «червоним днем у календарі». Перше — це розбудова єдиної нації, неподільної, солідарної, об’єднаної спільною великою метою. Друге — курс на політичну і економічну тверезість: крім нас, за нас ніхто нічого не зробить. Світ конкурентний і жорстокий, світ не пробачає дурості, слабкості, не дає другого шансу. Нічого не буває назавжди: держави вмирають, нові держави народжуються. Третє — відповідальність перед наступними поколіннями співвітчизників. Ми повинні пам’ятати про ціну, яку платили сотні років за право бути незалежними, а тому маємо бути достатньо прагматичними і гнучкими, аби не втратити свого, можливо, останнього шансу будувати нову іншу успішну Україну.
Ці три глобальні позиції є головними, і вже потім треба не зволікати із своєчасними тактичними рішеннями: адаптацією Конституції до нових внутрішніх і геополітичних реалій, прагненням збудувати одну з найефективніших держав у світі, раціональним використанням природного і трудового потенціалу країни, і, звичайно, формуванням найуспішніших соціально-економічних стратегій та балансів.
Але є одна умова — чесність політиків перед своїм народом і солідарність народу із своїми чесними політиками.

Юрій БОЙКО, фракція «Опозиційний блок»:

— Шановні співвітчизники, вітаю вас із головним святом нашої країни — Днем Незалежності! Ми вболіваємо за долю нашої Вітчизни, яка переживає нелегкі часи. Але ми сповнені й надії. Надії на мир, на єдність людей. Задля справжніх демократичних перетворень, побудови правової, нейтральної, економічно сильної держави. Де всі суперечності вирішуються не на барикадах, а за круглим столом.
Україна майбутнього відкрита для нових ідей, нових можливостей та виробництв. Це Батьківщина для всіх національних громад, які становлять багатонаціональний народ України. Держава, яка будує відносини із сусідами на основі взаємної поваги.
На шляху до нашої спільної мрії нам належить ще багато зробити. У тому числі, раз і назавжди покінчити зі свавіллям, беззаконням, авторитаризмом, корупцією та безвідповідальністю, гарантувати справедливе та політично неупереджене судочинство.
Необхідно на практиці реалізувати конституційний статус України як соціальної держави. Зупинити політику руйнування систем життєзабезпечення громадян — охорони здоров’я, освіти, соціального захисту та допомоги людям.
І головне — повернути взаємну довіру та повагу в українському суспільстві, визнання за кожним громадянином його прав і свобод.
На вирішення цих завдань сьогодні мають бути спрямовані дії всіх прогресивних політичних сил і всього суспільства. Українці сильні, працьовиті та розумні люди. Переконаний, що спільними зусиллями нам вдасться подолати нинішні проблеми та всі перепони, хоча б якими складними вони здавались. Разом ми зможемо пройти шляхом, наміченим у Декларації про державний суверенітет, і Україна стане успішною сучасною державою, якою пишаються громадяни і яку поважають у світі.

Віктор ГАЛАСЮК, фракція «Радикальна партія Олега Ляшка»:

— Вітаю українців із Днем Незалежності! Покоління наших співвітчизників мріяли та боролись за неї. Ми відзначаємо цей визначальний для нашої нації день, розуміючи, як багато попереду роботи для ствердження нашої незалежності. І у військовому, і в політичному, і, що дуже важливо, в економічному вимірі.
Незалежність не дарується, її здобувають і захищають, покоління за поколінням. Особливо хочу привітати всіх захисників України, які сьогодні боронять наш суверенітет зі зброєю в руках, ризикуючи власним життям! Шана і повага Вам! Україні все вдасться! Я в цьому глибоко переконаний!