ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

 

Музей Івана Гончара запрошує на виставку

 

Із 24 серпня до 30 вересня у Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» триватиме мистецька виставка «Візуальні історії з історії», де важливі миті життя України та суспільства будуть представлені за допомогою артефактів зі збірки музею.

 

Унікальним предметам, поміж зрозумілих без додаткових інтерпретацій естетичних цінностей, є що розповісти відвідувачам. Мікроісторії про окремі експонати – картини, скульптури, фотографії, які свого часу були врятовані від ідеологічного знищення чи людського забуття як самим фундатором музею – Іваном Гончаром, так і його спадкоємцями, розгорнуться у виставковому просторі Мистецької галереї.

 

Близько сотні експонатів розкриють наш шлях до мистецької довершеності, індивідуальної свободи та державної Незалежності. Відвідувачі дізнаються про вцілілого, хоча й «пораненого» під час обшуків «червоними» картини «Козака Мамая», про ікону «Святий Микита» та картину «Ангел зі свічкою», які, за розповідями старожилів Іванові Гончару, написані самим Тарасом Шевченком.

 

Уперше експонуватимуться історичні картини художника-живописця Осипа Куриласа (1870-1951), які послугували ілюстраціями до «Історії України-Русі» Миколи Аркаса – «Переслідування православних», «Біля труни Тараса Шевченка», «Аудієнція єпископів у Папи Римського», «Портрет гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного», а також робота маляра-імпресіоніста Тита Романчука (1865-1911) «Зустріч останків Тимоша». Дізнаємося про історію віднайдення та прихований символізм акварелі етнографа, графіка Амвросія Ждахи (1855 - 1927) «Ой, біда, біда чайці небозі», друк листівки з якої цензура довгий час забороняла.

 

А який страх наводили на контролюючі спецслужби у 60-70 роках минулого століття скульптури народних героїв-месників Івана Ґонти та Максима Залізняка роботи Івана Гончара! Будуть також представлені зразки живопису фундатора музею. Унікальні фото, зокрема оригінали світлин історика, політичного діяча Михайла Грушевського, правозахисниці та громадської діячки Олени Антонів, фото з історії «Просвіти», українських січових стрільців, а також добірка світлин кубанського козацтва, віднайдених на Кубані побратимом Гончара – Ренатом Польовим, – все це та багато іншого знайде своє місце на виставці.

 

Історії з народної мудрості почуємо із вуст селян, майстрів, співачок народних гуртів із відеофільмів, відзнятих студією «Kozamedia» (оператор Володимир Хоменко) під час музейних експедицій селами України.

 

Виставка діятиме до 30 вересня 2018 року.

Вартість вхідного квитка – 30 гривень.

Час для відвідування: вівторок – неділя, з 10:00 до 17:30.

 

За матеріалами прес-анонсу.

 

На знімках:

 

Автор невідомий. Кримський Запорожець (Козак-Мамай). Кін. XVIII – І пол. ХІХ ст.

 

Автор невідомий. Козак Мамай. XVIII ст.

 

Ждаха Амвросій Андрійович. [1855–1927]. Ой біда, біда чайці-небозі. 1911 р.

 

Фото надані
архівом Музею Івана Гончара.