Молитвою за Україну розпочався день 24 серпня цього року у всіх храмах Вінниччини. Миру, єдності, Божого благословення просили віряни для рідної землі.
Керівники області разом з вірянами взяли участь у молебні у Свято-Преображенському кафедральному соборі. А напередодні в залі обласної філармонії «Плеяда» імені Миколи Леонтовича під час урочистостей з нагоди свята голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив: «Те, що зроблено протягом цих важких чотирьох років, перевершує попередні здобутки».
Запроваджені в державі реформи дають позитивний результат. Бюджетна децентралізація забезпечила збільшення місцевих бюджетів краю з трьох до дев’яти мільярдів гривень. Наявність додаткових коштів кардинально змінила зовнішній вигляд населених пунктів — від малого до великого. Ніколи раніше не виділяли стільки грошей, як тепер, на ремонт доріг. Нових підприємств в області протягом останнього часу теж збудовано більше, ніж за попередні роки. Завдяки дії Угоди про асоціацію України з ЄС експорт вінницьких товарів лише за минулий рік збільшено на 48 відсотків. Безвізовий режим заклав фундамент світоглядних змін, ментального повернення українців до спільної колиски народів Європи.
Нова філософія взаємин влади і громади втілюється в роботі центрів надання адмінпослуг, завдяки чому значний спектр дозвільних та соціальних питань вирішується на місцях. «Попри шалений супротив, «пішла» медична реформа, — зазначив керівник області. — За підсумками липня частина лікарів отримала нову, значно більшу, ніж раніше, зарплату». По-новому розпочнуть заняття в нинішньому навчальному році першокласники у всіх 1079 перших класах краю. Немає сумніву в тому, що програма «Нова українська школа» матиме позитивний вплив на нове покоління українців.
У день свята керівники області разом з представниками зарубіжних делегацій з Польщі, Румунії, Чеської Республіки, Молдови побували в Іллінецькому районі. Оглянули виставки обрядових хлібів, старовинних і сучасних вишивок, декоративно-ужиткового мистецтва, ознайомилися з колоритом краю. «Чим хата багата...» — таку назву мав фестиваль народної кухні, що припав до смаку кожному, бо на ньому ще й частували національними стравами.
Грамотами й відзнаками удостоїли найкращих трудівників краю. Віддали данину шани захисникам країни у війні з російським агресором на Донбасі та учасникам Революції Гідності, поклали квіти до Меморіалу Слави. Щирими оплесками нагороджували кожен виступ державного академічного ансамблю «Льонок» Житомирської обласної філармонії.
В обласному центрі основні заходи відбувалися на Майдані Незалежності та Європейській площі. Присутні оглянули виставки «Подільська пектораль», рідкісні експонати обласного краєзнавчого музею, історичні документи «Парад незалежності». Над містом лунали патріотичні пісні учасників художніх колективів у тематичному концерті «Твої таланти, Україно!».

Вінницька область.