Учора набули чинності нові санкції США проти РФ через отруєння у британському Солсбері в березні цього року колишнього полковника російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Відповідний документ опубліковано на сайті Федерального реєстру США. В преамбулі зауважується, що уряд РФ застосовував хімічну зброю в порушення міжнародного права, що стосується хімічних озброєнь, проти власних громадян.

Обмеження діятимуть щонайменше рік, або до подальшого повідомлення, і передбачають, зокрема, заборону на продаж зброї і фінансування угод щодо зброї, відмову від кредитування з боку державних структур США і заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення.
Також новими санкціями США вводиться заборона на надання Росії зовнішньої допомоги, за винятком екстреної гуманітарної допомоги та поставки продовольства. У дії актів, які використовуються для введення нинішнього раунду санкцій проти Росії, зроблено винятки: зокрема, санкції не застосовуються щодо видачі ліцензій на державне співробітництво з космосу і комерційні космічні запуски, однак це вирішуватиметься у кожному конкретному випадку.
Зазначимо, що ці заходи мають на меті обмежити доступ Росії до «чутливих товарів та технологій», пов’язаних із національною безпекою США. У Вашингтоні раніше повідомляли, що дані обмеження — тільки перший етап. Другий — значно серйозніший, або «драконівських» санкцій — буде запроваджено за шість місяців, якщо Москва не виконає вимоги, пов’язані з припиненням використання хімічної зброї.