Україна відкриє нове консульство в польському місті Вроцлав. Про це в понеділок повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця під час прес-клубу дипломатичних установ України, повідомляє «Інтерфакс». 

За його словами, необхідність в консульстві з’явилася у зв’язку зі зростанням чисельності українців у Вроцлаві. Посол зазначив, що кількість наших громадян, які відвідують консульські установи в Польщі, зросла в десятки разів, натомість число персоналу наших консульських установ залишається на тому самому рівні. Також А. Дещиця повідомив, що вже майже 200 тисяч українців отримали «карту поляка», а живуть та працюють у Польщі понад мільйон громадян нашої країни. Українці, як зауважив дипломат, роблять суттєвий внесок в польську економіку.

Про трудову міграцію наших громадян у Польщу днями у «Вечірньому праймі» на «112 Україна» говорив і міністр соціальної політики України Андрій Рева. «Сьогодні не Литва є головним напрямком трудової міграції, а Польща. Більше того, що нас хвилює у Польщі. Офіційно там працює приблизно мільйон українців, але зареєстрованими, за даними польської сторони, є приблизно 300 тисяч українців, які сплачують внески в УС — це їхня пенсійна система», — сказав міністр. Він пояснив: якщо в Польщі наші мігранти платять страхові внески протягом п’яти років — вони матимуть право на пенсію, і можуть її отримати, зокрема, в Україні без питань. «А ті, хто працює там і не застрахований, вони ж і тут не застраховані. Завдання полягає в тому, що людина має бути застрахована чи в Польщі, чи в Україні, тому що більша частина наших трудових мігрантів все одно повернеться», — сказав міністр. 

Для обговорення цих питань 4 вересня А. Рева вилітає до Польщі на запрошення маршала Сейму.