Останнім часом в Україні увійшло в моду встановлювати екзотичні рекорди. Села, міста та цілі регіони змагаються, хто виліпить найбільший вареник, спече найдовший пиріг чи мобілізує на парад найбільшу кількість вишиванок. Рекорд зовсім іншого ґатунку зареєстрували в Сумах. 28 серпня міський голова Олександр Лисенко одержав від Національного реєстру рекордів України сертифікат, який офіційно визнав Суми донорською столицею країни. Це підтвердила і керівник Національного реєстру Лана Вєтрова, котра прибула з приємною місією до обласного центру.

Чи варто пояснювати, наскільки такий рекорд, як найбільша кількість донацій на тисячу осіб населення, важливіший від багатьох інших? Наявність великих запасів донорської крові та препаратів, виготовлених з неї, — це для воюючої країни і фактор національної безпеки, і запорука здоров’я пацієнтів лікувальних закладів, і важлива економічна складова. Сумський обласний центр Служби крові вже давно став потужним підприємством, яке відкрило чимало філій по різних регіонах і забезпечило високооплачуваними робочими місцями багатьох людей.
У Сумах досягли 190 донацій крові на кожну тисячу осіб населення. У США цей індикатор нижчий удвічі, а в Європі — приблизно у п’ять разів. Загальноукраїнський показник, згідно з даними МОЗ, становить приблизно 14 донацій на тисячу громадян. Через це багато хто вважає, що Суми могли б претендувати на лаври не лише національного лідера донорського руху, а й на «призове» місце у світовому реєстрі.
З нагоди приємної для Сум події в облраді відбувся круглий стіл. Думками та ідеями обмінялись відомі місцеві донори, представники влади, медики та громадські активісти. Незважаючи на відпустку, на зустріч прибув і голова облради Володимир Токар. Промовці зазначали, що це завдяки йому багато в чому став можливим донорський успіх Сумщини. У 2009-му В. Токар на посаді голови облради прийняв стратегічне рішення, завдяки якому місцева Служба крові отримала потужного інвестора.
Досягнення Сумського обласного центру Служби крові, вважає В. Токар, — це приклад вдалої моделі державно-приватного партнерства. Облрада залишила за собою для контролю та впливу на важливий сектор медицини лише 25% у статутному капіталі СОЦСК, зате регіон тепер повністю забезпечений донорською кров’ю та її компонентами.
Міський голова Олександр Лисенко запевнив, що пільги для донорів у Сумах розширюватимуться. Нині вони безплатно користуються комунальним транспортом, мають 25-відсоткову знижку на оплату рахунків за житло та отримують із міського бюджету разову матеріальну допомогу. Заступник голови облради Тетяна Головко повідомила про законодавчу ініціативу, яку готують для парламенту обласні депутати. Необхідно подумати, як мотивувати вітчизняних донорів та на законодавчому рівні встановити гарантії їхньої соціальної підтримки. Необхідно посилити і таку роботу на теренах області, але вона багато в чому залежить від свідомості та зрілості місцевих керівників.
Під час круглого столу з’явилась ідея встановити в Сумах уже як в офіційно визнаній столиці пам’ятник донорам та донорському руху.

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото з відкритих джерел.