Ця «ГРА» так само має свій неповторний азарт, змагальність, перегони, етапи й винагороду. Причому винагородженими є всі: і ті, хто переможно фінішує, і ті, хто завчасу зійшов з дистанції, і учасники, і спостерігачі за дійством. А найголовніше, що попри все дійство продовжується!

Режисер Тетяна Губрій та актриса Віталіна Біблів.

Ця «ГРА» так само потребує вкладень, причому неабияких. Ментальних і почуттєвих — оригінальних та натхненних, і, звісно, матеріальних. Вона вимагає постійного пошуку ідеї, способів та засобів її втілення задля снування неперервної нитки, з котрої тчеться спільне енергетичне полотно занурення в емоцію, відтворення, спостереження, розчинення, відкриття, взаємопроникнення, очищення...
Заінтриговані? А мова — про унікальну ініціативу Національної спілки театральних діячів України — Всеукраїнський театральний фестиваль-премію «ГРА» (GRA — «Great Real Art»), який цього року проводиться уперше і вже став подією № 1 у культурно-мистецькому житті усієї країни.
За задумом організаторів, акцентує голова НСТДУ, народний артист України Богдан Струтинський, «ГРА» має об’єднати всі театри України і презентувати їх найкращі здобутки не тільки національному глядачеві, а й міжнародній спільноті.
«ГРА» проводиться на конкурсній основі раз на рік за підсумками минулого року серед професійних театральних колективів усіх без винятку форм власності — державних, комунальних, приватних — і відбувається у три етапи. На першому, за заявками театрів, формується лонг-лист — цього року до нього увійшло 27 вистав. На другому етапі авторитетна експертна рада у складі театральних критиків та музикознавців Сергія Васильєва, Ганни Веселовської, Олега Вергеліса, Майї Гарбузюк, Анни Липківської, Любові Морозової, Людмили Олтаржевської, Яни Партоли, Алли Підлужної та Анни Ставиченко провела конкурсний перегляд усіх вистав і визначила фіналістів. 28 серпня у київському Bel Etage Music Hall відбулося урочисте оголошення шорт-листа фестивалю-премії, до якого увійшло 12 вистав.
Номінантами І Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» стали:
«За найкращу виставу для дітей» — «Коза-Дереза» Дніпровського міського театру ляльок «Театр актора і ляльки», «Ангелик, що загубив зірку» Чернігівського обласного театру ляльок імені Олександра Довженка.
«За найкращу експериментально-пошукову виставу» — «Гамлет» Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка, «Під небом синім» Київського національного академічного театру оперети.
«За найкращу хореографічну / балетну / пластичну виставу» — «Спокушені спрагою» Криворізького академічного міського театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху».
«За найкращу музичну виставу у жанрі опери / оперети / мюзиклу» — «Дідона та Еней» Громадської організації «Open Opera Ukraine», «Біла ворона» Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії.
«За найкращу виставу камерної сцени» — «Віталік» «Дикого театру» (Київ), «Тату, ти мене любив?» Київського академічного театру «Золоті ворота».
«За найкращу драматичну виставу» — «RH+» Закарпатського обласного угорського драматичного театру (місто Берегове), «Уявний хворий» Харківського державного академічного театру ляльок імені Віктора Афанасьєва, «Вій. Докудрама» Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.
Оцінюючи результати цьогорічної «ГРИ», театрознавиця Ірина Чужинова на своїй сторінці у «Фейсбуці» зазначила: «Вибір фіналістів першого Національного театрального конкурсу-фестивалю «ГРА» перевершив усі сподівання. А це означає, що професія театрознавця була, є і буде. І критерії є. І приціли не збилися. І все складається в чудову мозаїку сучасного театрального процесу, в якому ми — й учасники, й глядачі, й попутники, й хтось там ще. Але головне — отримувати задоволення не від результату, а саме від процесу».
А процес триває. У листопаді у Києві відбудеться останній, третій етап фестивалю «ГРА». Упевнена, навіть не уявити, який ажіотаж він викличе, попри те, що всі спектаклі-номінанти з минулого сезону і багато глядачів уже встигли їх побачити. Не можна двічі ступити у ту ж ріку — це про театр також. Адже щоразу, коли це талановито і на кінчику нерва, ми з головою пірнаємо у нову хвилю відчуттів. А в «ГРІ» лише так.
 

Гості церемонії оголошення шорт-листа І Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА»/«GRA». Інтерв’ю дає Богдан Струтинський.

 

Експертки премії «ГРА» Алла Підлужна та Ганна Липківська (праворуч) оголошують номінантів-фіналістів.

 

Презентація однієї з вистав, яка увійшла у фінал.

 

У концертній залі «Bel Etage» на Шота Руставелі, 16а під час урочистостей.

 

Музична вечірка від «Yura Zvonar Art Люди».

 

Людмила Павленко чорно-червоно-білого дрес-коду церемонії нагородження дотрималася цілком

 

Зліва направо: голова НСТДУ, народний артист України Богдан Струтинський; народний депутат, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький; директор департаменту культури  КМДА Діана Попова; Олена Чумаченко; народний артист України, режисер Олексій Кужельний.

 

Продюсерка проекту «Дідона та Еней» Анна Гадецька ( друга зліва) за нею – Любов Морозова – експертка премії «ГРА».

 

Серед гостей церемонії – режисери, актори, театрознавці, публіцисти, театрали, журналісти.

 

Богдан Струтинський завжди у «ГРІ»!

Лариса ГОНЧАРЕНКО.
Фото з відкритих джерел.