За довгу історію Кам’янець-Подільській фортеці довелося витримати чимало випробувань: ворожими нападами, ядрами гармат, природними катаклізмами, часом врешті-решт. Тепер доводиться долати випробування бюрократизмом та нефаховістю. Чи встоять стародавні мури?

На знімку: провести відновлення обваленого муру потрібно так, щоб він не втратив свого історичного вигляду.

Фото з інтернет-ресурсу.

Посеред зими один із мурів таки не витримав — і розвалився. Каміння впало просто на проїжджу частину, а в стіні утворилася величезна діра. Музейники забили на сполох, міська влада почала розробляти плани, як рятувати історичну пам’ятку. Адже Стара фортеця — це не просто символ міста над Смотричем, а візитівка туристичної України.
Те, що зі стіною на ділянці північно-західного кута Північного бастіону не все гаразд, музейники помітили ще за кілька тижнів до обвалу. Оглянули й зрозуміли, що самотужки їм не впоратися з ремонтом, і звернулися до профільних спеціалістів, щоб ті все обстежили, зробили висновки і виготовили проектну документацію для проведення протиаварійних та реставраційних робіт. Але не дочекалися, стіна таки впала за кілька тижнів до їх приїзду.
Шукати винних не варто було. Бо так склалось історично, що на цій ділянці вже виникали проблеми. Цей мур, на відміну від основних споруд середньовічної фортеці, з’явився у сімдесятих роках позаминулого століття. Вже на початку ХХ століття його довелось реставрувати. Однак тоді, як тепер вважають, зробили це з порушеннями. Відтоді й пішло.
Десять років тому частину лицьової кладки знову перекладали. А частину муру, яка прилягала до обваленої ділянки і була аварійною, довелося демонтувати. Але й це проблему не зняло.
Після останнього інциденту спеціальна комісія швидко надала висновки: причина обвалу — в тривалій відсутності реставраційних робіт та надмірній вологості. І міська рада одразу виділила, насамперед на розробку проектної документації, 700 тисяч гривень.
Перший крок на шляху відновлення пам’ятки зробили оперативно. Та надалі все було не так гладко. Наприкінці липня міському голові Михайлові Сімашкевичу довелося збирати нараду з представником Мінкультури України, начальником управління охорони культурної спадщини Олександром Єпіфановим та директором інституту УкрНДІпроектреставрація Василем Тимковичем, щоб з’ясувати, чому досі гальмується процес відновлення муру.
За словами міського голови, виникли певні непорозуміння між замовником та згаданим інститутом. Його фахівці розробили документацію на протиаварійні заходи, не взявши до уваги найголовнішої вимоги замовників — роботи повинні проводитись з урахуванням того, що це пам’ятка національного значення, і вона має відновитись у початковому вигляді.
Справді, за технологією, яку надали розробники, все — бездоганно. Але, на думку міського голови, якщо реставрувати за такою схемою, буде втрачена автентичність об’єкта, він втратить вигляд історичної будівлі, що простояла не одне століття. Саме через такі особливі вимоги не наважилися зробити реставрацію місцеві фахівці.
У Кам’янці-Подільському сподіваються, що проектанти таки дослухаються до вимог. Але проект, який ще тільки має затвердити інститут, потім повинен пройти всі експертизи та погодження, і це займе чимало часу. Тому не варто сподіватись, що до осені з ремонтом вдасться покінчити.
Ще однією перепоною стала, як завжди, проблема фінансування. Попри те, що Стара фортеця — один із впізнаваних символів країни, вона не може претендувати на фінансування реставраційних робіт із бюджету Мінкультури. Усе через те, що пам’ятка перебуває на місцевому балансі, а міністерство виділяє гроші лише на ті об’єкти, які йому підпорядковані.
У підсумку, паперово-бюрократичні перешкоди виявляються сильнішими і нездоланнішими, аніж фортеці, що стоять віками. Та якими б міцними не видавалися мури, вони все-таки потребують підтримки і уваги. Насамперед фінансової.
Сім років тому в музеї-заповіднику вже обвалювалась Західна вежа —пам’ятка фортифікації XVI століття. На реконструкцію знадобилося понад чотири мільйони гривень і п’ять літ роботи. Це лиш одне свідчення того, що відтягування робіт може призвести до більших втрат.
А тим часом місто ще два роки тому замовило інституту розроблення опорного плану, але досі не отримало результату. Навіть після того, як міська влада підготувала свої претензії, справу не вдалося зрушити з місця. І тепер Мінкультури обіцяє проконтролювати ситуацію.
Справді, ані додаткова увага, ані швидка і відповідальна робота, ані фінансування Старій фортеці не завадять. Вона довго боронила не тільки місто, а й країну. Тепер сама очікує захисту від них.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.