Завершення збирання ранніх зернових на Вінниччині відзначили обласним святом «Обжинки-2018». До засипаних у засіки 2,2 мільйона тонн збіжжя планують додати ще 3,5 мільйона тонн зерна пізніх культур.

Святкували обжинки у райцентрі Ямпіль, де зібралися керівники районів краю, господарники, які досягли найкращих показників урожайності. Були також гості з сусіднього Сороцького району Молдови, що на правому березі Дністра навпроти Ямпільського району. Громади Ямпільщини представили свої світлиці, а в них — дари подільської землі: від винограду, овочів і фруктів — до пишних короваїв, спечених із зерна нового врожаю (на знімку).

Особливе враження справив парад техніки, що працює на полях району.
— Свято обжинків було несправедливо забуто, — зазначив голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Вирішили відродити його не тільки на обласному рівні. Рекомендували керівникам районів вшановувати хліборобів у своїх громадах.
Керівник області повідомив присутнім, що Вінниччина йде на рекорд у збиранні зернових. Загалом зерна ранньої і пізньої групи, за прогнозами, планують намолотити 5,7 мільйона тонн. У засіки засипано 2,2 мільйона тонн збіжжя ранньої групи, на сто тисяч тонн більше за минулорічний показник, за середньої урожайності 48,9 ц/га (торік було 48,4 ц/га).
— За показником урожайності ранніх зернових наша область друга у державі, — уточнив Валерій Коровій.
Посіви кукурудзи в регіоні становлять 380 тисяч гектарів.
— За досить скромними підрахунками, кукурудза та інші пізні культури загалом дадуть 3,5 мільйона тонн зерна, — зазначив очільник краю. — Разом з ранньою групою це може становити абсолютний рекорд з виробництва зернових, що перевищить 5,7 мільйона тонн збіжжя. Такого показника Вінниччина ще не досягала ні за Союзу, ні в роки незалежності.
Нагадаємо, у 2016-му валовий збір зерна в регіоні становив 5,5 млн т, торік — 5,1 млн т. Якщо прогноз фахівців справдиться, хлібороби впишуть в історію краю нове досягнення.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з сайту Вінницької облради.