Жорстке протистояння між Закарпатською облпрофрадою та окружним адміністративним судом за право власності на Будинок профспілок на площі Народній,5 в Ужгороді триває. Чергова спроба рейдерського захоплення будівлі в інтересах суду була здійснена напередодні Дня Незалежності, що стало ще одним кроком масового наступу на права профспілок. Її, як і попередню, 3 червня, здійснювали працівники Мукачівського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області.

Аби захистити Будинок профспілок, перед центральним входом «оборону» зайняли працівники облпрофради, облорганізацій галузевих профспілок, підвідомчих організацій, профспілкові активісти різних галузей (на знімку). Адже з неофіційних джерел стало відомо, що можливе захоплення будівлі із застосуванням сили.
Звертаючись до присутніх, голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько повідомив: враховуючи те, що судові рішення щодо будівлі профспілок приймалися з грубими порушеннями правових норм, за повного ігнорування позиції і доводів профспілок, президія облпрофради 20 серпня ухвалила рішення не допускати всередину працівників виконавчої служби.
Якщо судове і державне свавілля продовжуватиметься, профспілки області змушені будуть вдатися до більш радикальних дій — збору підписів за недовіру уряду і щодо корумпованості судової системи в Україні та перекриття державного кордону з обох боків разом із профспілками сусідніх країн, а сам голова особисто розпочне голодовку.
У своїх гострих емоційних виступах голови обласних організацій профспілок машинобудівників та приладобудівників — Василь Пазяк, культури — Наталія Товтин, освіти і науки — Тетяна Повханич, охорони здоров’я — Володимир Турок, голова Мукачівської районної профспілкової організації працівників АПК Михайло Гардей, директор філії ДП «Сервісно-видавничий центр» Володимир Москаленко, голова правління ГО «Закарпаття — Донбас» Костянтин Блажевич підтримали профспілкового лідера області, вимагали припинення судової вакханалії щодо прав профспілок і, зокрема, силового захоплення будівлі, в якій вони 55 років виконують свої функції згідно із Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Під час виступів профспілкові активісти вигукували: «Ганьба суду!», «Руки геть від профспілкового майна!», «Стоп — судовому свавіллю!», «Будинку профспілок — бути!».
Перед будівлею профспілок відбулася гостра розмова між головою Закарпатської облпрофради Володимиром Фленьком та начальником Мукачівського міського відділу державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції в Закарпатській області Іваном Медвідем і його заступником Олегом Федоровим. Профспілковий лідер ще раз наголосив, що профспілки не допустять працівників виконавчої служби в будівлю профспілок.
Отже, чергова спроба рейдерського захоплення будівлі профспілок Закарпаття завершилася невдачею. Профспілки знову вистояли і продовжують боротьбу за свої майнові права. Вони твердо переконані, що врешті-решт правда буде за ними.

Сергій БАРАНЧИКОВ, Василь НИТКА.
Фото прес-служби облпрофради.

Ужгород.