У трьох нових сучасних школах розпочали навчальний рік учні на Вінниччині. У День знань урочисто відкрито освітні заклади в селах Сосонка Вінницького району, Михайлівка Гайсинського та Зведенівка Шаргородського районів.
Понад десятиліття чекали на завершення будівництва освітнього закладу в селі Сосонка. Будувати школу тут почали ще у 2006 році. З низки причин, зокрема несумлінних виконавців робіт та недостатнього контролю посадовців, важливий об’єкт став довгобудом. Через грубі порушення робіт, збудовані стіни дали тріщини. Аварійну недобудову довелося демонтувати. Сталося це у 2012 році. На її місці знову почали будівництво. Планували завершити у 2015-му. Однак після зведення корпусу у 2014-му будівельники знову припинили роботи. На заваді стала відсутність коштів, викликана військовими діями на сході держави.
У 2017-му до вирішення питання долучився народний депутат України Олексій Порошенко. Нинішнього першого вересня поріг нової школи переступили діти, батьки, гості, серед яких був і Олексій Порошенко.
Навчальний заклад, що вигідно вирізняється дизайном з-поміж аналогічних об’єктів, розрахований на 260 учнів. На будівництво витрачено 48,2 мільйона гривень, з яких левова частка — кошти державного бюджету, решту 5,5 мільйона гривень надала обласна і районна влада.
Ще довше споруджували навчальний заклад у селі Зведенівка. Фундамент заклали 1991-го. Та лише два роки тому тут почали активні роботи після надання державою коштів. Свій внесок у будівництво зробили також місцеві підприємці. Новобудова, розрахована на 144 учні, майже повністю заповнена — першого вересня за парти сіли 140 хлопчиків і дівчаток.
Про ще одну школу, в селі Михайлівка, три роки тому можна було хіба що мріяти. Так висловився на відкритті голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. «Казначейські рахунки в той час залишалися заблоковані, місцеві бюджети не мали фінансових ресурсів, — каже Валерій Коровій. — Спорудження навчального закладу — це ще один приклад бюджетної децентралізації».

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

На знімках:

 

Вони навчатимуться у новій школі.

 

За мить у школі відчинять двері для учнів і гостей.

 

Народний депутат України Олексій Порошенко привітав громаду з новою школою.

 

Народний депутат України Олексій Порошенко на відкритті школи у Сосонці.

 

Новобудову освятив керівник Вінницької єпархії владика Симеон.

 

Нову школу в селі Сосонка чекали 12 років.

 

Фото прес-служби народного депутата.