В останній день літа на тимчасово окупованій території, у центрі Донецька, було ліквідовано ватажка проросійського квазіутворення «ДНР» Олександра Захарченка й поранено його поплічника бойовика Тимофєєва (Ташкента). У зв’язку з цим в ОРДО введено надзвичайний стан: почалися чистки, «республіку» закрили на виїзд.

«Відбуваються масові затримання й арешти громадян. Бойовики заблокували роботи всіх КПВВ. Фактично ФСБ створила сталінські загородзагони, які зараз заганяють у клітку мільйони людей, оточивши Донецьк. Місто взяли в кільце терору», — написала 1 вересня на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.
Вона як представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ звернулася до координаторів ОБСЄ в тристоронньому переговорному форматі з проханням сприяти розблокуванню роботи контрольних пунктів в’їзду/виїзду в Донецькій області.
За її словами, такі дії поглиблюють і без того досить серйозну гуманітарну кризу на окупованій території, бо люди похилого віку не можуть виїхати за пенсіями, діти й студенти — у свої навчальні заклади. Геращенко зазначила, що відповідальність за гуманітарну й безпекову ситуацію на Донбасі несе РФ, чиї пропагандисти були на місці вибуху й загибелі Захарченка буквально через кілька хвилин. На її думку, Москва зачищає свідків своїх злочинів, знищуючи тих, хто багато знає. У свою чергу Київ прагне бачити всіх ватажків бойовиків і їх кураторів із РФ на відкритому суді в Гаазі.
Справді, Росія миттєво відреагувала на вбивство головного сепаратиста «ДНР»: МЗС РФ обвинуватило в цьому «київську партію війни», а Путін висловив співчуття у зв’язку з такою втратою... А незабаром у Донецьку «знайшли» нібито українських диверсантів, причетних до ліквідації лідера терористів, які зізналися у скоєному. Цю скорботно-образливу риторику підхопили в Держдумі. В унісон пролунала заява міністра закордонних справ Росії Лаврова про неможливість працювати в таких умовах у рамках нормандського формату. Одним словом, утилізацію кремлівської маріонетки подали «як треба».
У свою чергу в СБУ заперечують причетність українських спецслужб до підриву Захарченка й припускають, що сепаратиста прибрали або свої в результаті кримінальних розборів, або російські спецслужби.
Згідно з оприлюдненою в неділю інформацією представника уповноваженого із прав людини в Донецькій і Луганській областях Павла Лисянського, за арештами й затриманнями людей у Донецьку й ОРДО стоїть «оперативний штаб МДБ ДНР», створений для «розслідування» вбивства. Розкручується версія «українського сліду». Поставлено завдання після похорону лідера «ДНР», який відбувся 2 вересня, «оголосити громадськості про успішне завершення розслідування справи».
Одночасно російські пранкери, імітувавши голоси відомих людей, намагалися «розговорити» міністра оборони України Степана Полторака, щоб «перекласти відповідальність за останні події в Донецьку на українських військових». Про цей інцидент повідомляє прес-служба відомства. Провокацію одразу ж розкрили, і пранкерів, «зрозумілою для них мовою», було «відправлено у відповідному напрямку», зазначили в МОУ.