Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав неминучою зміну ціни на газ для населення. Він також прогнозує, що дискусію з цього питання буде закінчено уже цього місяця, повідомляє «Еспресо.TV».

Нагадаємо, Україна може отримати черговий транш МВФ у розмірі майже 2 млрд доларів до кінця осені. Втім, однією з вимог фонду для подальшого фінансування залишається підвищення ціни на газ для населення. Місія МВФ прибуде до України уже завтра, 6 вересня.

Володимир Гройсман зазначив, що ця тема дуже чутлива для українців, тому під час переговорів з МВФ він сподівається на конструктивну дискусію. Глава уряду нагадав, що в питанні з МВФ йдеться про зовнішні зобов’язання, а для України дуже важливо

мати можливість працювати з міжнародними фінансовими ринками, оскільки в період з 2005-го до 2013 року країна набрала боргів на 50 млрд доларів.

«Сьогодні я, як Прем’єр-міністр, і кожен українець повинні щось зробити для того, щоб їх віддавати і погашати, тому що настав час погашення цих боргів. І це питання не тільки 2018 року, а й 2019—2023 років. Це величезні серйозні ресурси, які ми повинні запозичувати, перекредитовувати, зменшувати кошти на обслуговування цих кредитів», — наголосив В. Гройсман.

Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), у рамках якої можна отримати майже 17 млрд доларів. У фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію (що вже зроблено), створити Антикорупційний суд (відповідний закон теж ухвалено) та врегулювати питання із цінами на газ для населення. На думку експертів НБУ, наближення перспективи отримання фінансування від фонду матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також покращить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси, необхідні для здійснення пікових виплат за державним боргом у 2018—2020 роках на прийнятних умовах.