Учора розпочала роботу дев’ята сесія восьмого скликання

Ранкове засідання 
4 вересня

Відповідно до ст. 83 Конституції України Голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив сесію відкритою. Пролунав Державний гімн України. В урочистому засіданні Верховної Ради взяли участь Прем’єр-міністр України та члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає, призначає і надає згоду на призначення на посаду, представники громадськості та ЗМІ, дипломати, інші офіційні особи.

 

Голова Верховної Ради привітав парламентаріїв з початком роботи нової сесії. 
Глава парламенту наголосив, що саме захист держави має бути основним завданням під час роботи нової сесії. Основним внутрішнім викликом Парубій назвав наближення президентських та парламентських виборів. «Однак переконаний, це буде вікно шансів та можливостей, коли зможемо дати відповіді на виклики, які стоять перед нами», — наголосив А. Парубій.
У своєму виступі Голова Верховної Ради окреслив низку ключових завдань. 

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко,
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій,
заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, вітаючи народних депутатів з початком нової сесії, подякував парламенту за продуктивність під час минулої сесії, коли вдалося прийняти визначальні рішення. Прем’єр зауважив, що під час нового політичного сезону політичні процеси і виборча кампанія матимуть безпосередній вплив на якість ухвалення рішень і на життя країни. «Але будь-який політичний інтерес не може стояти вище за інтереси держави, — наголосив Гройсман. — Цей період треба використати, щоб Україна стала сильнішою з точки зору відсічі російському агресору, вирішення внутрішніх проблем».
«Завдання уряду і моє особисто — зробити все залежне в рамках повноважень, щоб ситуація була стабільною. Це можна зробити тільки разом із українським парламентом», — наголосив Прем’єр-міністр.
Окреслюючи пріоритети нової парламентської сесії, глава уряду зазначив, що саме на цій сесії може бути прийнято історичні рішення, серед яких — визначення права членства України в ЄС та НАТО, законодавче закріплення патріотичного гасла «Слава Україні» у статуті Збройних Сил. Прем’єр підтримав ініціативи Президента і закликав розглянути їх у парламенті якомога швидше.
Головним пріоритетом у роботі парламенту на новій сесії Гройсман назвав рішення, спрямовані на посилення вітчизняної економіки. Урядом підготовлено пакет економічних законодавчих актів. «Сильна держава, сильна економіка, достойна зарплата і справедлива пенсія — це ті цілі, які можемо досягти, розвиваючи економіку», — наголосив прем’єр.
Глава уряду також висловився за законодавче посилення можливостей інвестування в Україні, підтримку підприємництва, дерегуляцію, схвалення рішень, спрямованих на євроінтеграцію, які відкриють можливість українським громадянам жити краще.
Водночас В. Гройсман зауважив, що є загроза проведенню реформи децентралізації. Він наголосив, що парламент має дати відповіді на вдосконалення законодавства і дати новий поштовх процесам децентралізації.
Говорячи про підготовку та ухвалення закону про Державний бюджет України на 2019 рік, Прем’єр-міністр наголосив, що бюджет має бути «збалансованим, справедливим та реалістичним». «Бо за кожну цифру нестимемо відповідальність», — зазначив Гройсман.
«Настав час продемонструвати, що маємо змогу приймати відповідальні рішення, які позитивно позначатимуться на житті громадян», — сказав прем’єр.
Водночас Гройсман зазначив, що на ситуацію в країні впливатиме наявність зовнішнього державного боргу. За його словами, Україна запозичила ззовні майже 50 мільярдів доларів, і на обслуговування цих боргів щороку маємо витрачати один безпековий оборонний бюджет країни. «Наше завдання — щоби зовнішні борги були виплачені й ми позбулися боргових кайданів», — наголосив Володимир Гройсман.
«Наступні вибори стануть екзаменом на правдивість, чесність, відкритість і на здатність ухвалювати зважені рішення, які роблять країну сильнішою», — резюмував у своєму виступі Прем’єр-міністр України.
Опісля Верховна Рада розглянула блок питань інтелектуальної власності та пакет євроінтеграційних законопроектів. У цілому прийнято проект закону «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних» (№ 4571) — 240 «за».
Як зауважив доповідач, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, документом пропонується уточнити порядок подання заяви для одержання контрольних марок, а також ввести норму про обов’язкове оприлюднення на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, інформації про прийняте рішення про видачу контрольних марок.
Метою законопроекту є захист авторських прав виробників фонограм. «Це конструкція, яка забезпечить в Україні цивілізоване ставлення до захисту прав інтелектуальної власності», — зазначив О. Співаковський.
У цілому також схвалено законопроект щодо транскордонного співробітництва (№ 5085) — 234 «за». Законом визначено поняття «об’єднання єврорегіонального співробітництва», «європейських об’єднань територіального співробітництва», додано положення, які регламентують порядок утворення та діяльності таких об’єднань тощо.
Голова підкомітету з питань регіонального і транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Оксана Юринець зазначила, що документ запровадить прозорі умови державної підтримки проектів транскордонного співробітництва. Адже на сьогодні питання транскордонного співробітництва регламентується законом, прийнятим ще 12 років тому. Відтоді відбулося чимало змін. Назріла потреба узгодити вітчизняне законодавство з європейським, врегулювати питання державної фінансової підтримки реалізації транскордонних проектів. «Бо часто буває так, що європейські партнери виділяють мільйонні суми на той чи інший проект, а держава несвоєчасно і не в повному обсязі дофінансовує його десяту частину, чим затримує або скасовує реалізацію тої чи іншої ініціативи», — сказала Оксана Юринець.
Прийнятий законопроект також містить низку положень щодо діяльності об’єднань єврорегіонального співробітництва, котрі передбачені Протоколом № 3 до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними общинами або властями щодо об’єднань єврорегіонального співробітництва, яких не було у попередньому законі.
Прийнято у цілому також закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо інвестиційної привабливості будівництва об’єктів відновлювальної енергетики)» (№ 8015), «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» (№ 4532), «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» щодо впорядкування процедури відчуження суб’єктами господарювання державного сектору економіки житла своїм працівникам» (№ 3131).
241 голосом народні депутати затвердили тижневий порядок денний пленарних засідань на 4—7 вересня. А порядок денний на всю дев’яту сесію ще доопрацьовується з урахуванням пропозицій парламентських комітетів.
Народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять видатного українського поета та борця за незалежність України Василя Стуса у 33-ту річницю його смерті.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua

**

Період шансів і вікна можливостей

Тези виступу Голови Верховної Ради України Андрія Парубія 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи дев’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання, привітав усіх з початком нового, осіннього, політичного сезону.
У своєму виступі глава парламенту окреслив питання, пріоритетні для дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання: «Це той період, коли Україна стоїть перед важливими і навіть критичними викликами — і внутрішніми, і зовнішніми, серед яких найважливіший — це продовження російської агресії і захист Української держави».
А. Парубій вважає, що питання національної безпеки має бути ключовим у роботі нинішньої сесії. Внутрішні виклики, за його словами, пов’язані з тим, що Україна входить у рік, коли відбудуться і президентські, і парламентські вибори, «і політичні емоції можуть перешкодити повноцінній і планомірній роботі парламенту». Голова Верховної Ради переконаний, що це буде «період шансів і вікна можливостей, коли зможемо продовжити системну роботу і дати відповідь на виклики, що стоять перед нами». «Я впевнений, що відчуття відповідальності більшості депутатів, що присутні у цьому залі, відчуття державності й інтересів держави вищі від будь-яких політичних емоцій. Я впевнений, що ми зможемо у цьому залі працювати системно, планово і результативно», — сказав він.
Ключовим питанням, навколо якого передусім необхідно зосередитись, Голова Верховної Ради назвав питання національної безпеки і підтримки українських Збройних Сил як гарантії незалежності, але також і продовження реформи сектору безпеки відповідно до стандартів НАТО. Він нагадав, що на попередній сесії було ухвалено Закон «Про національну безпеку». 
«Це системний рамковий закон, але він передбачає імплементацію низки інших законів — про СБУ, розвідувальні органи, військово-промисловий комплекс, але також і про окремий комітет, який би посилив парламентський контроль», — наголосив А. Парубій.
Голова Верховної Ради підтримав закріплення євроатлантичного напряму України та вступу до НАТО у Конституції України. Це рішення, за його словами, «стане гарантією того, що євроатлантичний напрям буде збережено, незалежно від того, які політики будуть у залі Верховної Ради України, — це наш обов’язок і наша місія».
Одним із найважливіших питань цієї осені А. Парубій назвав прийняття Державного бюджету України. Він висловився за збереження традиції, запровадженої минулого року, — проходження всіх етапів ухвалення бюджету у передбачений законом термін: «Не під ялинку і в узгодженій атмосфері цього залу».
Наступним етапом роботи сесії глава парламенту назвав виборчий блок. А. Парубій нагадав, що перед Верховною Радою є зобов’язання провести реформу виборчого законодавства. Він зазначив, що у важких дискусіях 226 голосами було ухвалено у першому читанні Виборчий кодекс, що запроваджує відкриті списки і можливість виборців впливати на списки політичних партій. Незважаючи на рекордну кількість правок — понад чотири тисячі, Голова Верховної Ради висловив сподівання, що вже у жовтні парламент матиме можливість увійти в розгляд Виборчого кодексу, який систематизує низку законів: і про вибори до Верховної Ради, до місцевих рад, і про Центральну виборчу комісію. «Ми повинні пройти цю дискусію, зокрема оновити склад Центральної виборчої комісії», — сказав він.
Особливу увагу Голова Верховної Ради приділив питанню євроінтеграції та імплементації необхідних для цього законів. Він нагадав, що минулого року разом з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом було розроблено і презентовано Дорожню карту законопроектів у сфері виконання зобов’язань щодо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. 
«Влітку йшла системна робота. Фактично робота вже завершена, кінцевий план презентуємо: понад 50 законів, з яких 21 вже готовий до розгляду. І дуже символічно, що вже перший тиждень ми починаємо із законів стратегічного напряму — євроінтеграції», — зазначив він. А. Парубій у контексті економічного блоку закликав визначити прерогативи і презентувати роботу над цим планом.
Голова парламенту наголосив на необхідності на цій сесії розглянути закон про державну мову. Він нагадав ті дні, коли було нібито ухвалено закон Колесніченка-Ківалова — з порушенням усіх можливих норм, як це визнав Конституційний Суд України. «Це питання фундаментальне для життя нації, для життя держави, тому в атмосфері дискусій має бути прийнято закон про мову», — сказав він і додав, що вже зареєстровано п’ять законопроектів.
Також важливою А. Парубій назвав необхідність ухвалення на цій сесії закону про реформування парламенту. «Це є нашим спільним зобов’язанням, яке взяли голови фракцій, — законопроекти про кількість комітетів, про розподіл комітетів за методом Д’Ондта, недоопрацьовано законодавство про ТСК, необхідно також зупинити законодавчий спам», — зазначив він.
Важливим пунктом роботи сесії А. Парубій назвав внесення змін до Конституції про скасування депутатської недоторканності. «Конституційний Суд прийняв своє рішення, два законопроекти направлено до парламенту, комітет дав висновок і пропозиції, і це теж важлива позиція на осінь», — сказав він і наголосив, що «найголовніше — це системна робота Верховної Ради України».
«У всі важкі роки парламент був осередком стабільності, і коли виникали кризи — вистачало депутатів, щоб ці кризи розв’язати. Парламент є осередком стабільності і центром прийняття рішень. Працює Верховна Рада — і все буде добре у нашій державі. Вірю і переконаний, що рівень відповідальності у цей час буде вищий від політичних емоцій», — наголосив А. Парубій і побажав успішної роботи і наснаги.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.