Хмельниччина багата на родючі чорноземи. Понад дві третини її території займають землі сільськогосподарського призначення, а тому й інтерес до них з боку окремих ділків надзвичайно великий. Відповідно і правоохоронцям є над чим працювати.

Як зазначає прокурор області Олег Синишин, упродовж останніх чотирьох років прокурорам краю вдалося припинити низку схем протиправного отримання земель поза передбаченими законодавством прозорими конкурентними процедурами. Найчастіше злочинці використовували такі прийоми, як передача ділянок псевдофермерам та укладення удаваних угод про співпрацю з державними підприємствами. А тепер «запускаються» ще й нові способи, які реалізовуються за сприяння територіальних органів Держгеокадастру.

Були випадки подвійної приватизації ділянок у масивах, що перевищують десять гектарів. Одразу після передачі їх у приватну власність окремим заявникам за продуманою схемою укладали договори купівлі-продажу, за якими великі площі потрапляли в руки ділків.

Саме така схема останнім часом стала дуже поширеною. Правоохоронці виявили 153 такі факти незаконного отримання понад 300 гектарів орієнтовною вартістю дев’ять мільйонів гривень на території Китайгородської об’єднаної територіальної громади та Староушицької селищної ради Кам’янець-Подільського району. Земля належала на праві користування ДП «Радгосп «Колодіївський» та ДП «Староушицьке». Але одразу після того, як її отримали формальні власники, шляхом укладення договорів купівлі-продажу вона перейшли двом жителям столиці та юридичній особі.
А Шепетівська місцева прокуратура виявила факт подвійної приватизації 41 земельної ділянки загальною площею понад 80 гектарів вартістю два з половиною мільйона гривень, розташованих єдиним масивом на території Ізяславського району.

Та найбільше вражає те, що до цих махінацій долучались пільговики — учасники АТО, які й передавали отриману землю в інші руки. Ділки отримували від них доручення на право оформлення ділянок з правом їх відчуження. Потім такі доручення використовувались для неодноразового звернення до Головного управління Держгеокадастру в області із клопотаннями про виділення землі. Не минулося і без масових акцій на підтримку цих вимог.

Однак тепер пільговики стверджують, що їм не було відомо про неодноразове використання їхнього права на отримання землі, а згадані клопотання від імені учасників АТО підроблялись. Тож і кошти за договорами про відчуження належних їм земельних ділянок вони не отримували.

А от у чому прокурори впевнені, то це в тому, що посадові особи Держгеокадастру в області сприяли реалізації таких схем, бо накази про надання дозволів на відведення таких земель приймались оперативно та без будь-яких зауважень. Не перешкоджало цьому і те, що у низці випадків учасники АТО вже скористались правом на отримання земельних ділянок для аналогічних потреб на підставі наказів цього ж органу виконавчої влади.

Наприклад, прокуратури встановили, що наказом Головного управління Держгеокадастру в області було затверджено проект землеустрою щодо відведення місцевому жителю двох гектарів, розташованих за межами населених пунктів Гвардійської сільської ради Хмельницького району, та передано у власність для ведення особистого селянського господарства. Отриману ділянку чоловік одразу продав. Але перед тим Держгеокадастр вже передавав йому два гектари на території сусіднього Ярмолинецького району.

За позовом прокуратури області зазначений наказ Головного управління Держгеокадастру в області визнано недійсним, а ділянку витребувано з незаконного володіння у державну власність. Окрім цього відповідач запевняє, що заяв на отримання землі він не підписував, а тому розпочато кримінальне провадження за фактами підробки документів.

Загалом до судів уже подано понад сімдесят позовів про скасування наказів Головного управління Держгеокадастру в області щодо надання у власність понад 130 гектарів земель з нормативною грошовою оцінкою 3,5 мільйона гривень та повернення їх до державної власності. Два десятки таких позовів щодо земель площею 40 гектарів судами вже задоволено. Розслідування 18 кримінальних проваджень ще триває.

Хмельницька область.

ДОВІДКОВО

Для того щоб викрити ці схеми, прокурори провели кропітку роботу та опрацювали численні дані Публічної кадастрової карти України і Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. І виявили майже чотири сотні фактів повторного використання права на безоплатну приватизацію земель. Їх загальна площа перевищила сімсот гектарів, а нормативна грошова оцінка сягнула двадцяти мільйонів гривень.