5 вересня 2014 року очільники країн «нормандської четвірки» (Україна, Росія, Німеччина, Франція) поставили свої підписи під першими Мінськими угодами. З цієї нагоди вчора, у четверту річницю підписання Мінського протоколу, посольство США в Україні закликало РФ негайно припинити агресію на Донбасі.

«Цього дня чотири роки тому був підписаний Мінський протокол з метою встановлення миру в східній Україні. Але бойові дії ніколи не припинялися, загрожуючи життю та добробуту невинних українців. Росія повинна виконувати свої зобов’язання і негайно припинити бойові дії», — сказано в повідомленні американського посольства в Україні на сторінці у Твіттері.

У середу також відбулося чергове засідання ТРГ у Мінську. Для української сторони одним з головних питань обговорення залишається звільнення заручників. Коли верстався номер, ще не були відомі підсумки зустрічі. Однак напередодні представник РФ у переговорному форматі Борис Гризлов заявив, що Росія вимагатиме ретельного розслідування вбивства ватажка «ДНР» Олександра Захарченка «із залученням усіх учасників Мінського процесу».

А от згідно зі звітами СММ ОБСЄ, її представників не дуже-то й допускають до місця події. Міжнародних спостерігачів повідомили про загибель Захарченка, посилаючись на слова командира військового формування бойовиків і працівників моргу Донецької обласної лікарні. Особисто вони тіло вбитого не бачили...

В унісон очільник МЗС РФ Сергій Лавров у вівторок заявив у телеефірі, що проводити переговори в нормандському форматі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі після ліквідації ватажка «ДНР» — блюзнірство. Мовляв, особливо через відсутність з боку Франції та Німеччини засудження цього вбивства...

Як бачимо, за чотири роки з моменту підписання «Мінська-1» (у лютому 2015-го був підписаний «Мінськ-2») гаряча точка Донбасу, яку запалила Росія, перетворилася на три крапки, а мирне врегулювання ситуації продовжує обростати усе новими умовами, вимогами та маніпуляціями з боку Москви.

Водночас у зоні операції Об’єднаних сил кількість порушень «шкільного перемир’я» прогресує з кожним днем. Так, за добу (дані штабу ООС на 5.09) проросійські військові формування 24 рази відкривали вогонь по позиціях українських військ. Противник вів прицільний вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. На одній з ділянок ворог також застосував протитанкові ракетні комплекси.

На тлі «версій», поширюваних російськими й підконтрольними Кремлю ЗМІ, про причетність «українських ДРГ» до ліквідації Захарченка, на тимчасово окуповані території запустили «качку» про широкомасштабний наступ, що нібито готується на 14 вересня ЗСУ на Донбасі. Про це повідомив народний депутат України, координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук.

За даними «ІС», суть «страшилки» у тому, що ЗСУ перекидають свої сили під прикриттям навчань «Шторм-2018», а керувати й контролювати перебіг проведення операції будуть якісь «натовські військові» і «міжнародні найманці», які «уже прибули» у відповідні штаби.

Нагадаємо, спільні командно-штабні навчання «Шторм-2018» стартували  28 серпня поблизу Одеси. У них під керівництвом Генштабу ЗСУ задіяні підрозділи ВМС, Сухопутних військ, Повітряних сил, Сил спеціальних операцій, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України та Державної служби спеціального транспорту МО України.