Коментуючи на початку вчорашнього засідання Кабінету Міністрів відкриття нової сесії Верховної Ради, прем’єр Володимир Гройсман подякував парламентаріям за конструктивність, яка допомагає ухвалювати необхідні рішення. Зазначивши, що сьогодні Україна потребує нового законодавства та нових законопроектів, які можна ухвалити тільки в конструктивній взаємодії уряду із Верховною Радою, він звернув увагу на те, що наступного року нас очікують дві виборчі кампанії — президентська і парламентська. «Наше головне завдання — забезпечувати стабільність і вирішення багатьох важливих для нас питань, які впливають на якість життя людей. Але очевидно, що будуть ті, хто захоче дестабілізувати ситуацію в країні, нав’язувати популістські і нереалістичні ідеї, які руйнуватимуть країну зсередини.

Під час засідання уряд акцентував увагу на двох основних питаннях — запровадження нових державних будівельних норм та відкритість інформації про наявність ліків у лікарнях.

Прем’єр зазначив, що згідно з дорученням уряду всі лікарні мали розмістити на своїх сайтах усю інформацію про наявність ліків, однак, за повідомленням Міністерства охорони здоров’я, поки що лише три області виконують це доручення сумлінно. «Ми почали змінювати первинну ланку медицини. І те, що 16 мільйонів громадян уклали договори з лікарями, доводить, що через півроку ситуація в первинці буде краща. Ми запровадили програму «Доступні ліки», і понад 25 мільйонів людей отримали рецепти на ліки від хронічних захворювань. Цим шляхом треба йти і вдосконалюватися», — сказав В. Гройсман та підкреслив, що наступним кроком якраз і має стати вдосконалення ситуації з лікуванням у лікарнях. «Декілька місяців тому я проводив велику нараду, під час якої ми обговорювали питання наявності ліків у лікарнях. Бо, з одного боку, ліки закуповуються, а з другого — коли люди приходять до лікарні, їм виписують дорожезні рецепти і кажуть, що в наявності таких ліків немає. При цьому людина не має можливості перевірити, ліки справді не закуплено чи їх по два-три рази перепродують», — зазначив прем’єр і підкреслив, що «вирішити це питання можна лише шляхом повного відкриття інформації про наявність ліків».

Під час засідання народний депутат Ольга Богомолець від імені Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я виголосила заяву стосовно критичної ситуації з лікуванням онкохворих людей, які не можуть дочекатися виділення коштів на лікування за кордоном. Наголосивши, що керівництво МОЗ не з’являється на засідання комітету, вона закликала прем’єра, який «особисто взяв на себе відповідальність за роботу Міністерства охорони здоров’я», щовівторка з 14-ї до 16-ї години або бути присутнім на засіданні комітету, або дати відповідне доручення профільному віце-прем’єру.

Також глава комітету закликала уряд звільнити першого заступника міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського, «який особисто відповідальний за зрив роботи комісії з лікування дітей за кордоном». Крім того, комітет вимагає звіту в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун з парламентської трибуни та винесення урядом кандидатури міністра на голосування. «Країна не може жити без керівника цієї галузі», — заявила О. Богомолець.

Коментуючи цю заяву, прем’єр пообіцяв, що все викладене в ній буде перевірено. Однакуже під час засідання він зауважив, що всі передбачені на лікування кошти використано, тож наразі може йтися лише про додаткове їх виділення чи перерозподіл.