За інформацією Координаційного центру безоплатної правової допомоги, система надання такої допомоги в Україні — це мережа з 551 точки доступу до правових послуг: 23 регіональних, 96 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 432 бюро правової допомоги у всіх регіонах України.
Безоплатна первинна правова допомога передбачає такі види правових послуг, як: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації. Її надають органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права, спеціалізовані установи, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги/бюро правової допомоги усім громадянам України, які перебувають під юрисдикцією України.
Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.
Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги та надання правових консультацій цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безплатні.
Також отримати правову допомогу можна, особисто звернувшись до найближчого центру з надання безоплатної правової допомоги або бюро правової допомоги.

Що змінюється?

Нещодавно був прийнятий закон, який змінює деякі правила надання БПД, що набув чинності 28 серпня 2018 року.
З одного боку, нарешті було уточнено, що центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги надають і первинну (хоча вони надають її і тепер, але це могло бути неочевидним). З другого — створюється ліміт для широкого кола осіб (ті, хто проходить за майновим станом; внутрішньо переміщені особи; біженці; ветерани війни; постраждалі від домашнього насильства тощо), на кількість звернень за БВПД — не більш як 6 разів на рік.
З огляду на впровадження з нового року тотальної адвокатської монополії на представництво в суді, дивним видається те, що тепер БВПД надаватимуть не лише адвокати (як нині), а й (у деяких випадках) інші працівники центрів БВПД (не адвокати). Хоча монополію в державі впроваджували саме під гаслами підвищення якості представництва в суді, яку, згідно з цими гаслами, можуть надавати якісно лише адвокати.
Також було розширено перелік підстав припинення надання БВПД.
Тепер перелік підстав, за яких адвоката (й тепер — працівника центру БАПД) може бути замінено, було значно розширено, й вказано, що цей перелік нині не вичерпний. Хоча для надання допомоги це не має бути критичним, оскільки норма про безперервність надання допомоги щодо такого випадку лишилась.

Олег КОКОВІН.

 

ДОВІДКОВО

Обидва види БПД є безплатними. Первинна надається будь-кому, а вторинна — особам, що відповідають певним критеріям. Так, окрім згаданих вище затриманих, БВПД надається всім, чий середній дохід на місяць не перевищує 2 прожиткові мінімуми (до грудня 2018 року: для працездатних — це 3 682 гривні; для інвалідів, які отримують пенсію чи допомогу замість неї, — 2 870 гривень тощо). Окрім цього, передбачений і довгий перелік інших категорій осіб, яким надають певні види БВПД, пов’язаної безпосередньо з їх правовим статусом (перелік осіб можна подивитися на сайті www.golos.com.ua поруч з цим матеріалом).