Чи кидати в пересохлий ґрунт насіння озимих пшениці, ячменю або жита? Це запитання чи не найбільше турбує нині аграріїв. Через спекотну погоду та багатотижневу відсутність опадів, приміром, на Сумщині довелося навіть зупинити сівбу під урожай 2019 року, повідомляє наш власкор Володимир ЧЕРНОВ. Проблему днями обговорили на науково-практичному семінарі, що відбувся в Інституті сільського господарства Північного Сходу НАН України. Він розташовується в селі Сад Сумського району.

 

Попри дефіцит вологи в ґрунті йде підготовка до сівби.

Фото з архіву «Голосу України».


Директор інституту Віктор Кабанець наголосив: якщо зернові не посіяти, звісно, не буде хліба. Але коли насіння озимих внести в землю сьогодні — можна також залишитися без урожаю. Тому для продовження посівної кампанії варто обрати підходящий період. Погода дає аграріям час, щоб добре підготувати ґрунтообробну техніку і запастися насінням перспективних сортів пшениці та жита.
Присутній на зустрічі керівник Сумського обласного центру з гідрометеорології Олександр Пономарьов озвучив обнадійливий прогноз: середня температура вересня в регіоні очікується на 1,5 градуса вища за норму, а суха і спекотна погода протримається лише до 8 вересня. Після цього температура спаде і подекуди підуть дощі — ось тоді й можна буде оперативно розпочати посівну. Вкластися в допустимі агротехнічні строки ще реально.
Сільгоспвиробники також скаржаться на невисокі врожаї пізніх культур, зокрема гречки та сої. Порівняно з минулим роком вродило значно скромніше, адже у важливі вегетаційні періоди посівам бракувало вологи.