Чергове засідання ТКГ щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, яке відбулося в день четвертої річниці підписання Мінських угод, завершилося безрезультатно. «Заблоковано процес звільнення заручників. Представники Росії в гуманітарній підгрупі відповіли відмовою забрати громадян РФ з українських в’язниць в обмін на наших політв’язнів, заявивши, що «РФ не має стосунку до конфлікту, і нас там немає», — повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко за підсумками зустрічі 5 вересня. За її словами, Київ продовжить апелювати й до РФ, і до світу, наполягаючи на тому, що «жодна країна не має права відмовлятися від своїх громадян». Геращенко зазначила, що російська сторона також відмовилася надати свого експерта для створення механізму з пошуку зниклих безвісти.

На думку Першого заступника Голови українського парламенту, тему заручників Кремль розіграє ближче до виборів. Мовляв, їх можуть віддати ближче до виборів лояльним до Москви кандидатам або після — як нагороду за реванш. Ірина Геращенко закликала підтримати рідних заручників і політв’язнів. І нагадала про заклик сестри Олега Сенцова Наталії Каплан до українських політиків і всіх порядних людей бойкотувати прокремлівські канали на території України — не давати їм коментарів і не брати участі в їхніх ефірах. «Вас туди запрошують з єдиною метою — грати в чужих інформаційних сценаріях, критикувати владу», — написала Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Також вона повідомила, що росіяни на переговорах у Мінську категорично відмовилися говорити про направлення до Донецька слідчих ФСБ у справі ліквідації Захарченка, про що раніше повідомили російські ЗМІ. Така позиція представників РФ свідчить про те, що вбивство ватажка бойовиків у Донецьку було сплановано його кураторами з Москви або ж це були кримінальні рейдерські розбірки між самими терористами, переконана Ірина Геращенко.

І хоча напередодні пост-пред РФ у ТКГ Борис Гризлов заявляв, що вимагатиме ретельного розслідування вбивства Захарченка із залученням міжнародних організацій, згідно зі звітами СММ ОБСЄ їхнім спостерігачам відмовилися показати тіла загиблих бойовиків і не допустили до лікарень, де перебувають поранені. «Це ще раз свідчить про російський слід зачищення спільників», — констатувала у своєму коментарі наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ. У зв’язку із цим Ірина Геращенко провела паралель з ще одним злочином, до якого причетний Кремль, — збитим Боїнгом МН 17, коли росіяни і їхні маріонетки так само відмовили в доступі міжнародних моніторингових місій до місця трагедії й заблокували всю інформацію з місця злочину.

***

У зоні проведення операції Об’єднаних сил противник продовжує порушувати «шкільне перемир’я» і нарощувати кількість обстрілів. Так, за даними штабу ООС (на 6.09), за добу російські окупаційні війська 31 раз вели прицільний вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї по позиціях ЗСУ. Також гібридні формування цинічно обстріляли з великокаліберних кулеметів житловий сектор населеного пункту Красногорівка, у результаті чого виникла пожежа й було пошкоджено житловий будинок. «Під час ведення бойових дій за минулу добу один військово-службовець ОС загинув, троє дістали поранення», — зазначено в повідомленні.