Зображення Леніна і Сталіна на водонапірній вежі в центрі Новгорода-Сіверського давно вже стало каменем спотикання у виконанні законів про декомунізацію на Чернігівщині. Міський голова Олег Бондаренко відмовляється їх знімати, вважаючи, що це приваблива цікавинка для туристів. Раніше він відмовлявся демонтувати пам’ятник Леніну, заявляючи, що його можна вигідно продати. Знесений рішенням сесії міськради, валяється тепер пам’ятник у бур’янах — покупці за ним не поспішають...
А тепер, як повідомив Український інститут національної пам’яті, обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму у Новгороді-Сіверському. Як розповів представник інституту в області Сергій Бутко, раніше УІНП звертався до Олега Бондаренка з листом про необхідність демонтажу зображень комуністичних вождів, проте міський голова відмовився це зробити. Тому інститут адресував Генпрокуратурі та Нацполіції офіційні листи, в яких просив порушити кримінальне провадження за ч. 1 ст. 436-1 ККУ за фактом поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму та притягти винних осіб до відповідальності.
Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділенню Новгород-Сіверського відділу поліції ГУ НП в області, йдеться у листі прокуратури. Ця стаття передбачає обмеження волі строком до 5 років або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої, а ті самі дії, вчинені повторно, караються позбавленням волі строком від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Чернігівська область.