Завершено підготовку до IV Міжнародного фестивалю «Золоті скрипки Одеси», присвяченого 110-річчю від дня народження великого скрипаля й педагога Давида Ойстраха (на знімку), якого в музичному світі негласно іменували «царем Давидом».

Відкриється фестиваль прем’єрою музичного спектаклю «Зірка мого Давида» у Єврейському культурному центрі Beit Grand. У постановці одеські актори та закордонні музиканти розкажуть про те, що хвилювало душу Ойстраха, і зіграють твори Шостаковича, Баха, Брамса, Прокоф’єва та інших авторів.
Художній керівник заходу Ігор Покровський зазначив, що в четвертому фестивалі візьмуть участь не тільки скрипалі, безпосередньо пов’язані з Одесою, а й ті, у кого єдиний зв’язок з нашим містом — це Давид Ойстрах.
Фестивальна програма розпочнеться 26 вересня з камерного концерту пам’яті ще одного відомого одеського скрипаля й учня Ойстраха — Семена Снітковського, який відбудеться у філармонії під керівництвом Ігоря Шаврука. У Міському саду даватимуть традиційний opеn-air — концерт «Скрипковий шансон», де для одеситів, крім іменитих музикантів, зіграють юні скрипалі, переможці Першого молодіжного міжнародного конкурсу і конкурсу імені Давида Ойстраха.
У залі Оперного театру свій концерт дасть латвійський і німецький скрипаль Гідон Кремер. Завершиться музична подія концерт-шоу «Нащадки царя Давида» у виконанні скрипалів Михайла Ваймана (Німеччина), Олександра Вінницького (Фінляндія — Росія), Олега Криси (Україна — США) і Олександра Трегера (США) у супроводі симфонічного оркестру Одеського національного академічного театру опери та балету.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Одеса.