Тему екологічної катастрофи, яка сталася на території окупованого Росією Криму в місті Армянськ, обговорювали під час засідання РНБО в четвер. 

«Необхідно створити міжнародну комісію й зупинити екологічну катастрофу, яка безпосередньо впливає на Україну, знайти її причини», — сказав Президент Петро Порошенко. За його інформацією, екологічна катастрофа в Криму стала наслідком відповідних тренувань російських військових, які призвели до руйнування екологічних захисних механізмів. Глава держави доручив уряду підготувати умови для перебування в Херсонській області дітей з Армянська й запросити їх оздоровитися.

Пізно ввечері того ж дня відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у Херсонській області під головуванням очільника Херсонської ОДА Андрія Гордєєва. З метою запобігання небажаних наслідків викидів шкідливих речовин унаслідок діяльності заводу «Титанові інвестиції» (Армянськ) вирішили тимчасово закрити КПВВ «Каланчак», КПВВ «Чаплинка» у бік півострова Крим (зі встановленням медико-санітарних пунктів), зупинити освітній процес у школах і дитячих садках, розташованих у зоні можливого ураження, а дітей-жителів цієї зони оздоровити в таборах області.

За словами голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, шість населених пунктів області у Каланчацькому і Чаплинському районах підпадають під «титанівські» викиди з Армянська залежно від напрямку вітру.

«Викиди такого характеру — це жирні відкладання із вмістом сірчистої кислоти й іншими складовими. Такого ще не було. Ми цілодобово проводимо моніторинг повітря. Працюють медичні групи для того, щоб виявити причинно-наслідковий зв’язок між поганим самопочуттям і хімічними елементами, які є в повітрі й на цій території», — сказав Гордєєв у коментарі «Громадському». Він зазначив, що готуються різні моделі реагування і «є потужності, ресурси для того, щоб у разі надзвичайних ситуацій можна було евакуювати людей».

Учора помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян повідомив, що протягом двох діб майже сорок військових Херсонського прикордонного загону ДПСУ звернулися до медиків із симптомами отруєння, п’ятьох із них відправили на обстеження до Одеси, передає «Інтерфакс-Україна».