На Херсонщині цьогоріч звів рахунки з життям один учасник АТО — мешканець Бериславського району. А скільки ще з них потерпають від стресу й душевного болю після загибелі бойових побратимів, залишається тільки здогадуватися. Для демобілізованих запропонували навіть курс психологічної реабілітації на базі двох санаторіїв Скадовська. Є 425 безплатних путівок, але по них у районні управління соціального захисту звертаються одиниці.
Що ж сталося: мужні чоловіки категорично не бажають визнавати нездатності подолати «спадок війни» самотужки чи воліють шукати оздоровлення деінде?
— Проблема справді існує. Наші працівники та волонтери навіть ходять по домівках атовців та всіляко вмовляють їх узяти путівки, повністю оплачені державою. І, як не дивно, часто-густо чують відмови. Одні пояснюють, що в сільських районах — оксамитовий сезон, та ще й сезон збору врожаю, коли не до відпочинку. Інші демобілізовані тільки нещодавно знайшли роботу, і кажуть, що відпустку отримають не скоро, а «позаплановий» від’їзд на реабілітацію роботодавець не схвалить. Хтось би й поїхав, але не хоче розлучатися з дружиною та дітьми, і при цьому немає коштів на оплату спільної поїздки та путівок для них. Причому з подібними відмовами стикалися й попередніми роками, — зазначає керівник Центру допомоги учасникам АТО в Херсонській області Наталя Возаловська.
Схоже, все йде до того, що для проходження курсу психологічної реабілітації в безплатному санаторії хлопцям із досвідом бойових дій ще й доплачувати доведеться. Звучить це не так уже й фантастично: адже демобілізовані — то потенційні резервісти. І держава зацікавлена в тому, щоб тримати їх у тонусі, а не готувати молодих солдатів «з нуля». Бо це значно дорожче, ніж стимулювати підтримання належної душевної й фізичної форми в тих, хто вже стоїть на військкоматівському обліку.