На засіданні Ради національної безпеки і оборони, яке відбулося в четвер, прийнято основні параметри оборонного бюджету на наступний рік.

Загалом на потреби сектору безпеки і оборони України буде спрямовано понад 5% ВВП. «Одним із важливих пріоритетів бюджету за дорученням Президента України визначено істотне збільшення грошового забезпечення військовослужбовців», — зазначив Секретар РНБО України Олександр Турчинов у коментарі.
За його словами, серед пріоритетних напрямів фінансування на 2019 рік — заходи щодо розроблення, підготовки виробництва і закупівлі нових зразків озброєння та військової техніки, зокрема, сучасного високоточного ракетного озброєння (ракетних систем і комплексів, у т. ч., крилатих ракет), посилення системи протиповітряної оборони держави і можливостей авіації Повітряних сил Збройних Сил України. А також реалізація державної політики в сфері кібербезпеки, виконання заходів щодо розвитку і модернізації спеціального зв’язку та захисту інформації, виконання Національної розвідувальної програми на 2016—2020 роки, посилення контррозвідувального захисту і боротьби з тероризмом та диверсійною діяльністю...
РНБО України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів у південних регіонах, акваторіях Азовського і Чорного морів. Зокрема, ідеться про посилення військово-морської присутності в Азовському морі, створенні там корабельно-катерного угруповання ВМС ЗСУ, розвиток відповідної інфраструктури, забезпечення підрозділів берегової оборони новітньою високоточною ракетною зброєю тощо.
Президент України доручив уряду прискорити розроблення Морської доктрини, у якій буде враховано ситуацію в Азові, повідомляє прес-служба глави держави. Він доручив МЗС і Мін’юсту внести пропозиції щодо юридичного захисту національних інтересів стосовно поведінки РФ — блокування Азовського моря, блокування портів — і компенсації відповідних збитків, які несе Україна. Петро Порошенко також поінформував про домовленість зі створення єдиного координаційного центру, який має напрацювати єдину позицію з цього питання, що дає змогу «ефективно і адекватно реагувати на ті виклики, які сьогодні дає ситуація в Азовському морі».
Радбез підтримала пропозицію Президента України про непродовження дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ на наступні 10 років.
«Термін дії договору спливає 31 березня 2019 року. Щоб він не був продовжений автоматично, як це передбачають умови, до 30 вересня українська сторона повинна повідомити сторону російську про його припинення. Ми не бажаємо продовжувати договір із країною-агресором», — заявив Петро Порошенко. Президент наголосив, що це позиція і його особисто, і парламенту, і уряду, і всього українського народу.
Він анонсував зустріч із керівниками Верховної Ради та фракцій для напрацювання відповідних парламентських процедур. І доручив МЗС України в найкоротший строк направити відповідну ноту російській стороні.
На засіданні РНБО ішлося і про закріплення в Конституції України європейського і євроатлантичного курсу нашої держави. «Це має бути чіткий правовий документ найвищої сили, Основний Закон нашої держави — Конституція. У Преамбулі і у зобов’язаннях кожної з гілок влади ми чітко фіксуємо необхідні завдання. Ми дуже добре засвоїли, на жаль, на прикладі «Будапешта», ціну всіляким меморандумам. І обдурити український народ ми більше не дозволимо», — наголосив Порошенко. У період підготовки внесення необхідних змін до Конституції глава держави закликав розгорнути інформаційну кампанію, яка б сприяла процесу «реалізації волі українського народу».

Ольга ВІТЕР.
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА
(прес-служба Президента України).