Важкі жнива в Івано-Франківській області, між рясними дощами й вітрами, досі відгукуються витраченими фінансовими ресурсами, нервами, недоспаними ночами, випробуванням терпіння аграріїв. Найгірше, що негода відбилася на врожайності сільськогосподарських культур та їх якості, бо збирали з критичною вологістю. Хоч валовий збір озимої пшениці (312,1 тис. т) більший, ніж торік (286,55 тис.), однак урожайність із 57,43 ц/га впала до 52,5. Те саме стосується й озимого ячменю, якого зібрали на 5 тис. т більше, ніж торік (47,3 тис. т), однак урожайність із торішніх 57,82 ц/га знизилася до 52.

Кипить робота на полях Городенківського району.

Фото Романа ПРИЙМАКА.

Погодні умови на початку вересня сприяли збору зернових і зернобобових. За інформацією департаменту агро-промислового розвитку Івано-Франківської обл-держадміністрації, обмолотили майже весь ярий ячмінь та пшеницю. Почали збирати кукурудзу на зерно, врожайність якої — 61 ц/га — наразі вища від минулорічного показника (55,27 ц/га). Зрештою, саме для цієї культури дощове літо було сприятливим.
Негода вплинула й на соняшник. У багатьох господарствах він згнив на полях. У потужних сільгосппідприємствах, де мають кошти на засоби захисту рослин та дотримуються технологічного процесу і проводять міжрядний обробіток посівів, види на врожай більш-менш обнадійливі.
Практично не зсунулися терміни проведення сівби озимих культур. Аграрії Івано-Франківщини не зволікали і заробляли ріпак у сухий ґрунт, сподіваючись на осінні дощі. Там, де не було опадів, катма й сходів. Тому з озимою пшеницею балансують, через боязнь утратити насіння й інші ресурси.
Ще одна проблема — на багатьох полях панують шкідники. Через відмову задля економії від глибокого рихлення ґрунту та перехід на технології поверхневого обробітку з одночасним посівом у багатьох господарствах гризуни добре перезимовують і розвиваються. Помітне також засилля совки та білана на посівах озимого ріпаку, що теж застало аграріїв зненацька.

Івано-Франківська область.