Звісно, весна — найсприятливіша пора для садіння лісу, адже ґрунт має достатньо вологи, тому вищою є приживлюваність. Проте, зважаючи на погодні умови, часто терміни весняної посадки бувають дуже стислими. Вивчаючи європейський досвід, у Острозькому лісгоспі шукають шляхи, як продовжити терміни посадки лісових культур, тому й вирішили садити саджанці із закритою кореневою системою і влітку. Адже в умовах, коли він міститься в торфовому горщечку, брикеті чи паперовій чашечці, його коренева система не пошкоджується і має час для адаптації в новому середовищі.

Торік на базисному розсаднику Верхівського лісництва розпочали вирощувати сіянці із закритою кореневою системою на спеціально обладнаних майданчиках. На сьогодні підприємство має понад 30 тисяч такого садивного матеріалу.

Цьогоріч, відповідно до розробленого спеціалістами лісгоспу графіку, почали створювати експериментальні лісові культури. Перша така посадка відбулася в липні. За допомогою спеціальних мечів було посаджено дві тисячі сіянців модрини європейської, які виростили в таблетках JIFFY (виробництва Данії) (на знімку).

Наступну ділянку засадили через місяць, щоб фахівці підприємства мали змогу порівняти результати і оцінити приживлюваність культур у різні періоди і в майбутньому не залежати від стислих весняних термінів для посадки лісу.

Фото автора.