У КОМІТЕТАХ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Мораторій на експорт лісу-кругляка не скасовано. На цьому наголосив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Він зауважив, що 6 вересня парламент повторно, після вето Президента, ухвалив закон № 5495 про збереження українських лісів. «Раніше прийнята редакція передбачала три головні новації — криміналізацію контрабанди експорту лісу-кругляка, обмеження внутрішнього споживання лісу для юридичного захисту мораторію на експорт лісу-кругляка у міжнародних судах, повну заборону експорту дров, під виглядом яких, власне, і відбувається незаконне вивезення лісу за кордон. Утім, на вимогу

Президента, останній пункт із закону було вилучено», — сказав В. Галасюк, коментуючи рішення Верховної Ради від 6 вересня. Голова комітету також нагадав результати дії мораторію за 2017 рік. За його словами, вдвічі зросли інвестиції в галузь (+2 млрд грн); +4 млрд грн несировинного експорту; +400 млн грн додаткових податкових платежів до бюджету; + тисячі нових робочих місць та десятки нових виробництв по всій країні.

На переконання Віктора Галасюка, «позитивні ефекти могли б бути в рази більші, якби не контрабанда лісу-кругляка». «Для виправлення ситуації ми криміналізували цей злочин. Це одна з ключових новацій законопроекту № 5495 про збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів. Порушуєш мораторій, незаконно вивозиш ліс за кордон — у тюрму на 3—7 років. За рецидив або дію в складі організованої групи — до 10—12 років, — зазначив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва і додав: — Що стосується заборони експорту дров — парламентарії знайдуть, як провести цю норму в майбутньому».
6 вересня було прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» з урахуванням пропозицій Президента. Закон прийнятий Верховною Радою України 3 липня 2018 року.

Із закону виключили пункт 2 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», встановивши захисні заходи, спрямовані на збереження українських лісів, застосування яких відповідатиме міжнародним зобов’язанням України.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.