Фахівці Рівненської АЕС взяли участь у міжнародних тренувальних навчаннях з вимірювання іонізуючого випромінювання в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Спецнавчання у зоні відчуження ЧАЕС проводили 60 фахівців із радіаційного захисту та аварійного реагування Німеччини та України. Радіологічну розвідку вели на чотирьох підготовлених автомобільних маршрутах у зоні відчуження та чотирьох пішохідних маршрутах у місті Прип’ять. У складі технічного арсеналу — 18 оснащених мобільних спецлабораторій, гексакоптер та гелікоптер МІ-2. Також у рамках навчань її учасники відвідали державні спеціалізовані підприємства «Екоцентр» та «Чорнобильська АЕС», загоризонтну радіолокаційну станцію «Дуга».
Під час навчань було випробувано нове обладнання для індивідуального дозиметричного контролю — дозиметри ДКГ-21М виробництва львівського підприємства «Спаринг-Віст», а також інтелектуальні детектори гамма-випромінювання «Gamma Sapiens», які здійснювали онлайн-передавання результатів вимірювання до інформаційної системи РАЕС «Спрут». Автомобільний маршрут фахівців Рівненської АЕС спільно з європейськими колегами передбачав дослідження території «по західному сліду».
Спільна робота у складі інтернаціональних команд дала змогу спеціалістам перевірити ефективність різних методів вимірювань, надійність обладнання, удосконалити професійні навички та обмінятися досвідом.

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру Рівненської АЕС.