5 червня в стінах парламенту заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики Вадим Івченко та представники фермерських господарств Одеської області закликали Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, НАБУ й правоохоронні органі розібратися з черговими рейдерськими захопленнями земель сільськогосподарського призначення в Подільському районі.

За словами глави Асоціації фермерів Подільського району Миколи Якубенка, землі, які обробляли фермери й одноосібники з 2000 року, використаємо популярний нині термін — «віджали». Їх забрали засіяними озимими, підготовленими під ярові й технічні культури. Посіви тих, з ким не могли домовитися, знищували. Усі ярові й технічні культури загарбники пересівали. Майже всі договори підписували на користь одного з депутатів Одеської обласної ради й двох фірм, заявив Микола Якубенко.
Фермери стверджують, що при укладанні договорів на оренду землі було порушено багато чинних норм законодавства України, землі сільськогосподарського призначення державної форми власності передавали в оренду без проведення відповідних аукціонів за одноособовим рішенням голови об’єднаної громади, чим порушували постанову Кабінету Міністрів України.
На всі порушення закону й заяви фермерів правоохоронні органи Подільського району не реагували. «Керівництво області відпустило віжки згуртованій партійній команді. Створюється враження, що їм віддали область у відкуп», — наголошує глава Асоціації фермерів Подільського району.
«Прем’єр-міністр України із трибуни заохочує розвиток малого й середнього бізнесу, створення домашніх ферм. Але цього не відбувається, оскільки всі пасовища й сінокоси знищують, переорюють. Не може бути селянства без сінокосів і без землі», — заявив Микола Якубенко.
У свою чергу заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики Вадим Івченко закликав Прем’єр-міністра України й Міністерство внутрішніх справ втрутитися в ситуацію й розібратися із законністю укладення договорів на оренду землі «на догоду депутату Одеської облради».
Події останніх місяців засвідчують, що Одеська область перетворилася на один із плацдармів протиправних дій у земельних правовідносинах.
Географія «віджиму» розширилася — тепер і північ Одещини стає гарячою точкою. Рейдери — ті самі.
Дійшла черга й до Подільського району. Микола Якубенко, керівник Асоціації фермерів Подільського району, розповідає: «Шість місяців боротьби, ми пройшли всі інстанції! Землі, які фермери обробляли на території району з 2000 р., забирали вже засіяними, а якщо хтось пручався, готовий урожай просто знищували!»
Фермер розповів про те, як голова Подільської РДА Руслан Пітак, ігноруючи постанови КМУ, без проведення встановлених процедур і необхідних документів, просто з незрозумілих причин віддавав перевагу тому-таки одіозному депутату облради.
Люди стомилися від свавілля влади, розуміють, що марно звертатися не тільки в районні інстанції, які, можливо, «кришують» рейдерів, а й в обласні. Тому дедалі частіше свої надії на відновлення законності й справедливості пов’язують із народними депутатами, з тими, кому вони вірять.
Брифінг за участю аграріїв Подільського району у Верховній Раді провели 5 червня. А через два тижні в цьому районі стали відбуватися драматичні події. У селі Станіславка на одному з полів почалося збирання ріпаку — врожай обіцяв бути просто чудовим. Його збирало господарство «Д. н.», яким керує той же депутат Одеської обласної ради. Парадокс полягає в тому, що вирощувало ріпак інше підприємство — СВК «Веселка». У цього господарства договір оренди землі закінчувався в січні, коли поле було вже засіяне. Але продовжувати договір з «Веселкою» у РДА відмовилися, віддавши перевагу «Д. н.». Причин відмови фермерам ніхто не пояснив.
Поле, на якому збирали ріпак, оточили охоронці, які нікого й близько не підпускали до комбайна.
Очільник Подільської РДА Руслан Пітак, який прибув на поле, дав цьому просто фантастичне пояснення. За словами чиновника, головна проблема полягає в тому, що межі сільськогосподарського й календарного року не збігаються. У зв’язку з цим, на його думку, культуру, посіяну одним господарством, має збирати інше, яке в січні підписало договір оренди землі, уже засіяної ріпаком.
Одеську область буквально захлиснула хвиля земельного рейдерства. Сигнали про нього надходять із Кілійського, Ширяївського, Ананьївського, Білгород-Дністровського районів. У Роздільненському районі працівники відомого господарства «Нива», яке протягом 30 років обробляло землю й брало участь у соціальному розвитку району, раптом зіткнулися з тим фактом, що їхні ділянки з не зовсім зрозумілих причин обробляють зовсім інші люди.
У сфері земельних правовідносин можна й потрібно навести лад, і діяти при цьому доведеться досить жорстко.