Міністерство закордонних справ стало першим українським міністерством, що офіційно приєдналося до ініціативи №HeForShe (Рух ООН солідарності жінок за гендерну рівність. — Ред.). Це означає, що наступного року UN Women Ukraine проведе в міністерстві гендерний аудит. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбук Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

У МЗС працює одна жінка — заступник міністра Олена Зеркаль, й лише п’ять жінок — послів, які гідно представляють Україну в непростих країнах: Любов Непоп в Угорщині, Інна Огнівець у Португалії, Наталія Галібаренко у Великій Британії, Тетяна Іжевська в Ватикані і Наталія Задорожнюк в Македонії.

«Міністр Павло Клімкін стверджує, що незабаром ще кілька жінок-дипломатів представлятимуть Україну як посли в різних країнах. Це добра новина. В своїй промові щодо приєднання МЗС до ініціативи, міністр зазначив, що його надихають колежанки зі скандинавських країн», — зазначила Перший заступник глави парламенту. Бо, за її словами, насправді, головним мотиватором тих змін, які поступово відбуваються в міністерствах і відомствах в традиційно чоловічих середовищах дипломатії і сектору безпеки та оборони, все-таки є не приклад наших європейських партнерів, а щоденний і послідовний тиск українських жінок-політиків, зокрема, МФО «Рівні можливості».

«Вітаємо ініціативу МЗС провести гендерну експертизу, закликаємо інші відомства також підхопити цю ініціативу. Й до більшої співпраці в цих принципових питаннях — з МФО «Рівні можливості».

Більша залученість жінок до прийняття рішень — це точно створення кращого середовища і більш відповідальної політики», — переконана Ірина Геращенко.