ЛЬВІВ: 

Львів став першим великим містом в Україні, яке взяло зобов’язання до 2050-го стовідсотково перейти на відновлювальні джерела електроенергії. Такий меморандум у рамках IV Міжнародного екофоруму «Вода та Енергія», що відбувався тут, підписали міський голова Андрій Садовий та координатор міжнародної кліматичної організації «350.оrg» Світлана Романко.
«Це означає, — пояснив Андрій Садовий, — максимальну підтримку електротранспорту і максимальні інвестиції в очисні споруди та новітні технології, які дадуть змогу використовувати не нафту чи газ, а енергію сонця і вітру. Таку мету ставлять перед собою найуспішніші міста світу».
Як заявила Оксана Романко, меморандум дасть поштовх створенню інтерактивної громадської платформи для залучення до процесу всіх зацікавлених людей, а не лише тих, хто прийматиме рішення.
Раніше до цієї ініціативи долучилися менші міста — Житомир, Кам’янець-Подільський та Чортків.
На Міжнародному екологічному форумі, який зібрав понад 700 експертів з 75 міст України, 88 компаній та 19 наукових установ, також обговорили проблеми реформування екологічного оподаткування, розвитку міської інфраструктури, залучення зарубіжних інвестицій.
Досить повчальним виявився досвід наших сусідів з ЄС, про який розповіла директор департаменту Національного фонду охорони довкілля та водних ресурсів Республіки Польща Анна Чижевська. Система фінансування охорони довкілля в цій країні вже 30 років базується на одному принципі: той, хто забруднює, — платить. Кошти потрапляють у Національний фонд охорони довкілля, а потім їх розподіляють по воєводствах на екологічні проекти.