ПОСТАНОВА Верховної Ради України

22 січня 2019 року виповнюється 100 років з дня проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
З метою вшанування багатовікової історії національного державотворення, засвідчення поваги до подвигу борців за свободу, незалежність і територіальну цілісність, єднання суспільства у справі розбудови України як високорозвинутої європейської держави, консолідації історичної пам’яті нації, згуртування громад України та відзначення на загальнодержавному рівні 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки Верховна Рада України постановляє:

1. У січні 2019 року урочисто відзначити на державному рівні 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
2. Рекомендувати Президенту України оголосити в Україні 2019 рік Роком Соборності України.
3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів з відзначення на державному рівні 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та проведення Всеукраїнської естафети єднання;
у двотижневий термін з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів з відзначення на державному рівні 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та проведення Всеукраїнської естафети єднання, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення здійснення необхідних підготовчих робіт, культурно-мистецьких та просвітницьких заходів.
У зазначеному плані заходів передбачити, зокрема:
організацію та проведення в усіх регіонах України Всеукраїнської естафети єднання, розпочавши її 1 грудня 2018 року в місті Фастові Київської області та завершивши 22 січня 2019 року в місті Києві на Софійській площі за участю представників усіх областей України, Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя;
добудову вокзального комплексу залізничної станції Фастів зі створенням в установленому порядку музею Соборності України та здійсненням у місті Фастові інших необхідних робіт, передбачивши на це відповідні кошти у Державному бюджеті України.
4. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України забезпечити проведення у середніх та вищих навчальних закладах уроків, виховних годин, круглих столів, науково-практичних конференцій, інших тематичних заходів, присвячених темі соборності та єдності України.
5. Рекомендувати Міністерству освіти і науки України та Національній академії наук України організувати Всеукраїнську наукову конференцію «Соборна Україна».
6. Рекомендувати Міністерству культури України:
забезпечити урочисте відзначення на державному рівні 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та проведення Всеукраїнської естафети єднання; 
у закладах культури провести тематичні виставки, експозиції, присвячені темі соборності та єдності України.
7. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України:
організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені 100-річчю проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням цієї події;
створити документальний фільм, присвячений історії підписання Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та його місцю у становленні державності України;
забезпечити відео- та фотофіксацію проведення Всеукраїнської естафети єднання з подальшим випуском документального фільму та фотоальбому. 
8. Рекомендувати Міністерству інформаційної політики України розробити та реалізувати медіаплан на 2018-2019 роки щодо інформування суспільства про перебіг Всеукраїнської естафети єднання.
9. Запропонувати:
Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету «Соборна Україна»;
публічному акціонерному товариству «Укрпошта» видати серію поштових марок «Соборна Україна».
10. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
11. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 5 вересня 2018 року.
№ 2521-VІІІ.