Наскільки прозорими, а отже, умовними є українські кордони, яскраво засвідчив той факт, що днями племінне стадо з 180 голів, що належить ПСП «Україна» (с. Удрицьк Дубровицького району Рівненщини), подалося попастися на білоруську територію. Згодом довелося втручатися вже навіть високим прикордонним чинам, аби повернути рогатих втікачок додому. Адже правила переміщення тварин через державний кордон без належних документів досить жорсткі, бо мало яку інфекцію може така хвостата нелегалка занести на територію сусідньої держави.

Цього разу обійшлося без таких радикальних методів, але довелося докласти неабияких зусиль і власнику тварин, і прикордонній службі України. Успішно «депортованих» Зорьок і Рябих все ж на деякий період поставлять на ізоляцію. Лише після ретельного ветеринарно-санітарного огляду рогатих порушниць кордону буде знову допущено на випас.
Власник стада таку надзвичайну ситуацію пояснює низькою дисципліною кадрів: пастух зайво хильнув оковитої, то й не догледів стадо. Корови подалися в пошуках кращої паші за кордон. Тому прикордонники наполягали, аби надалі в прикордонній зоні випасання худоби здійснювалося виключно в місцях, погоджених з місцевими адміністраціями. А самі території випасів були огороджені та досліджені на ветеринарно-епізоотичну ситуацію.
Цей випадок став предметом всебічного обговорення всіх зацікавлених структур на недавній нараді в голови Дубровицької райдержадміністрації Миколи Петрушка.
На жаль, такі прикрі ситуації — далеко не поодинокі, кажуть прикордонники. «У нас є свої сезони підвищених ризиків, пов’язані з незаконним перетином державного кордону. Вони збігаються і з періодами збору та заготівлі дикоросів, випасанням худоби та полюванням», — каже перший заступник начальника Луцького прикордонного загону — начальник штабу полковник Іван Яблонський.
Завдання прикордонників, правоохоронців та місцевої влади — запобігати таким явищам та убезпечити від можливого покарання за незаконний перетин жителів прикордоння. Прикордонники наполягають на розгорнутій інформаційній кампанії. Пропонується обговорити ці питання на сходах сіл, щоб донести до кожного, що відповідальність за порушення україно-білоруського кордону з кожним роком посилюється.
«Нині стартував сезон полювання, і хотілося б застерегти від можливої небезпеки мисливців. Інколи їхній азарт може зіграти з ними злий жарт. Адже досі не облаштовано чіткої демаркаційної полоси, що візуально розмежовувала б дві держави. А білоруське законодавство щодо переміщення через державних кордон зброї — досить суворе. За його порушення — неминучий кримінал, а самого порушника можуть і в тероризмі звинуватити. Отож слід бути досить обачним, полюючи поблизу кордону», — застерігають прикордонники.
Йшлося про всі ці проблеми й на нараді з сільськими головами, які справедливо запитують, чому за 27 років незалежності ми досі не маємо інженерно облаштованих кордонів з Білоруссю?

Дубровиця.