Офіцер взявся за аграрну справу

Гарбузи мускатних сортів вирощує колишній військовий офіцер Михайло Гвяздовський з Мурованокуриловецького району Вінницької області. Пропонує людям столові сорти, а не ті, що для свиней. За якою ціною продає і що з того має?

Фермер Михайло Гвяздовський і його 28-кілограмовий гарбуз-«італієць».

Фото надано Михайлом Гвяздовським.

Екологічно чисті й дуже смачні

Гарбузами Михайло Гвяздовський ніколи раніше не займався. Розпочав з елітних столових сортів. Каже, кормових, якими годують худобу, на сільських городах багато, а ось столові мало хто вирощує. Їх у нього п’ять сортів французької й італійської селекцій.
— Щоб відчути різницю, треба скуштувати, — каже чоловік. — У них навіть запах ароматний, не кажучи вже про вишукані смакові якості.
За кілограм просить п’ять гривень. Каже, беруть мало. Хоча ціна в нього невисока. Просить дешевше, ніж інші. Є охочі купити оптом. Але за умови, що відпустить по гривні за кілограм.
— Тільки на придбання насіння пішло майже 500 доларів, — продовжує фермер. — А скільки коштує пальне, щоб вивезти з поля, доставити на ринок?! Про затрачені зусилля на посадку і догляд вже мовчу. Все робимо удвох з дружиною... Мої гарбузи екологічно чисті на сто відсотків. Нічим не обробляли і нічим не підживлювали. Високий урожай можу пояснити хіба що цілинною землею. На цій ділянці років з п’ятдесят нічого не сіяли і не висаджували.
По два гектари одержали пан Михайло з дружиною Людмилою для створення, як він каже, особистого селянського господарства. Земля — біля колишнього тваринницького комплексу. Приміщення ферми, щоправда, охочі до дармових будматерів односельці вже давно рознесли по цеглинах.
— Спочатку планували зайнятися равликами, — зазначає Михайло. — Однак подумали, що це щось дуже незвичне... Посадили молодий сад. У міжряддях кинули насіння гарбузів. Припустилися помилки, на яку хочу звернути увагу інших. Відстань між саджанцями — чотири метри. На такій смузі розмістили по два рядки гарбузів. Вони ж почали активно рости, плестися, забиратися на незміцнілі деревця. І у багатьох місцях гарбузи «поклали» саджанці на лопатки...

Можна селфі з вашим «кабанчиком»?

Найважчий гарбуз у Михайла Гвяздовського потягнув на 28(!) кілограмів. Він виріс з насіння італійської селекції сорту Лунга Пієна ді Наполі. Продовгуватого зеленого кольору. М’якоть всередині помаранчевого кольору. Дуже смакує сік з такого гарбуза. Можливо, тому, що, крім гарного смаку, має приємний запах. Використовують для дитячого харчування.
— Різниця між кормовим гарбузом й «італійцем» відчувається вже тоді, коли розрізаєш його, — каже фермер. — Як диня ріжеться. Й смачно пахне.
Співрозмовник кладе на вагу ще одного «кабанчика». Теж продовгуватої форми, тільки жовтого кольору. Стрілка зупиняється на цифрі 18 кілограмів.
Звертає увагу на ще один сорт — Руж Віф де Тамп. Вирощений з насіння французької селекції. Має округло-приплюснуту форму. М’якоть теж помаранчева. Соковитий, тому використовують для дитячого харчування. Цей фактор свідчить про високу якість плодів. Схожі властивості ще в одного французького сорту Мускат де Прованс. Лідер за смаковими якостями навіть порівняно з іншими мускатними сортами.
Співрозмовник каже, що дехто замість купити просить зробити селфі з такими «кабанчиками». Так назвали великі гарбузи двоє чоловіків. Сфотографувалися. «Кажу їм, купіть що-небудь». — «У нас своїх вистачає, — відповідають. — Ми теж вирощуємо гарбузи. Але таких великих нема. Це фото буде для реклами».

Вінницька область.

ДО РЕЧІ

Божественна їжа

Про користь гарбуза, причому у різному вигляді, мовлено багато. Його вживають у формі каш, соків, печеними, у вигляді салатів тощо. Найсмачнішими вважають мускатні сорти. Щоправда, плоди трохи вибагливіші у догляді при вирощуванні. Та й насіння дорого коштує.
— У їжу вживаються тільки добре стиглі й свіжі плоди, — наголошує дієтолог Людмила Панасюк. — Недозрілий гарбуз може спричинити отруєння організму, нудоту, шлункові розлади. Взагалі це безвідходний продукт. Усі його складові можна використовувати у їжу. Вживання страв і напоїв з гарбуза позитивно впливає на функцію печінки. Її можна очистити, якщо вранці з’їсти салат з гарбуза, приправлений, приміром, оливковою олією. Гарбузове насіння позитивно впливає на роботу кишково-шлункового тракту. І це не весь перелік користі від такої їжі.

Зверніть увагу

Водночас страви з гарбуза протипоказані при гастриті з низькою кислотністю, а також при порушенні кислотно-лужного балансу в організмі, не рекомендується сирий гарбуз при підвищеному рівні цукру в крові. Не забувайте прополоскати рот після лузання гарбузового насіння. Наявні в ньому кислоти негативно позначаються на емалі зубів.