Україна технічно готова до проходження нового опалювального сезону. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Майже стовідсотково готова соціальна інфраструктура. Почалися регламентні роботи і запуски по всіх котельнях. За його словами, певні проблеми з підготовкою до опалювального сезону знову виникають по Коцюбинському Київської області, де досі не можуть розв’язати свої внутрішні проблеми. Під питанням Сміла і Шепетівка.
 

«Актуальним залишається питання по Києву, де відбувається передача цілісного майнового комплексу від «Київенерго». Протягом кількох тижнів цей процес буде закінчено, що дасть можливість Києву повноцінно підготуватись до проходження опалювального сезону», — наголосив Геннадій Зубко.
Оптимізмові віце-прем’єра можна позаздрити. Особливо щодо Києва, адже у деяких районах столиці з травня немає гарячої води. Це також пояснюють особливостями передачі повноважень від «Київенерго» до «Київтеплоенерго» та відсутністю згоди між названими суб’єктами господарювання в частині заборгованості перед НАК «Нафтогаз України».
Тим часом стало відомо, що НАК «Нафтогаз України» готова підписати із КП «Київтеплоенерго» угоду про постачання газу одразу після завершення процесу передачі боргів від ПАТ «Київенерго». Про це заявив голова національної акціонерної компанії Андрій Коболєв.
«Борги та зобов’язання, відповідно до закону України, має бути передано на нову компанію. «Нафтогаз» готовий підписувати угоду. Я вітаю крок, який зробила Київрада. Ми чекаємо на це переведення. Ми зацікавлені розв’язати цю проблему найближчим часом... Київрада нещодавно підтримала цю позицію», — зазначив він.
Нагадаємо, «Нафтогаз» припинив постачання газу Києву через борги приватної компанії «Київенерго». НАК вимагала, щоб цей борг повернуло комунальне підприємство «Київтеплоенерго», ставши правонаступником боргових зобов’язань комерційного підприємства «Київ-енерго». Місто ж наполягало, що кияни не повинні сплачувати ці борги.
Заборгованість «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз України» становить майже 3,3 млрд грн, заборгованість споживачів перед «Київ-енерго» — 2,6 млрд грн. Зобов’язання держави перед «Київенерго» — різниця в тарифах обсягом 729 млн грн. Саме цю суму (729,5 млн грн) Кабінет Міністрів вирішив виділити на погашення заборгованості.
Арифметично все майже збігається, але чи побіжать чимдуж кияни гасити свої борги перед «Київенерго», а те, у свою чергу, заходиться розраховуватися з НАК «Нафтогаз України» — викликає дуже великі сумніви. Утім, час покаже. У будь-якому разі Київська міськрада ухвалила рішення, відповідно до якого комунальне підприємство «Київтеплоенерго» остаточно бере на баланс заборгованість компанії «Київенерго» за газ перед НАК «Нафтогаз України». А поки що Київ в очікуванні публікації постанови Кабміну, що дозволить до кінця вересня вирішити питання угоди з НАК «Нафтогаз України».
Завершуючи ж тему підготовки до опалювального сезону, зазначимо, що, як повідомили у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, понад 94% шкіл і дитячих садочків готові до початку опалювального сезону. Потребують підготовки понад 16 000 шкіл, 13 043 дитячі садочки та 7 440 лікарень.

Підсумовував Віктор БОНДАР.