ВІННИЦЯ:

Піввіковий ювілей вінницький завод «Маяк» відзначив випуском двох нових видів продукції із функціями електронного контролю клімату у приміщенні. Її забезпечує електронний термостат, який встановлюють в електроконвекторах та електричних котлах. «Маяк» спеціалізується на виробництві електрообігрівачів та обладнання для систем опалення, сертифікованих за європейськими стандартами. Загалом із конвеєра сходить майже 40 видів виробів. Сорок відсотків продукції продають зарубіжним споживачам. Середня зарплата на підприємстві — майже дев’ять тисяч гривень. Як і колись, виплачують 13-ту зарплату. Утримують власний культурно-оздоровчий комплекс та табір для відпочинку дітей працівників підприємства.

Знак «Золотий роботодавець України» Петру Кузнецову (праворуч) вручив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

Фото автора.

Перепрофілювання виробництва дало можливість колишньому киту радянської промисловості утриматися на плаву. З розвалом Союзу у Вінниці припинила існування низка аналогічних підприємств, що працювали на тодішню оборонну промисловість. А «Маяк» не згас!..
— Роботу гальмує «сіра» контрабанда аналогічної продукції, — про це навіть під час урочистостей у залі обласної філармонії «Плеяда» говорив голова наглядової ради Петро Кузнецов. — Держава не вживає заходів для захисту вітчизняного виробника. Навіть сертифікацію продукції змушені були проходити у Німеччині й Польщі, бо в нас, з’ясовується, нема такої можливості. Дуже знижено престиж робітничих професій. Ще одним викликом є трудова міграція. Дедалі складніше залучити до роботи кваліфіковані кадри.
З нагоди ювілею кожен працівник підприємства отримав грошову премію, низки відзнак удостоєно ветеранів і молодих робітників. Петро Кузнецов, з ім’ям якого пов’язують відродження заводу, нагороджений знаком «Золотий роботодавець України».