Вечірнє засідання 18 вересня

Парламент ухвалив постанову про Заяву Верховної Ради України до Норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури українського політв’язня Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. За відповідний проект постанови № 9040 проголосували 245 депутатів.
Українського кінорежисера, кримчанина Олега Сенцова було незаконно заарештовано федеральною службою безпеки Російської Федерації 10 травня 2014 року, а 25 серпня 2015 року засуджено до 20 років ув’язнення. Обвинувачувальний вирок базувався на показах всього двох затриманих свідків — і один з них визнав, що всі покази давав під фізичними та моральними тортурами з боку співробітників ФСБ. Про тортури з боку слідчих органів заявляв і сам Олег Сенцов. Наразі Сенцов незаконно утримується на території Російської Федерації за сфабрикованою справою, а 14 травня 2018 року він оголосив безстрокове голодування на знак протесту проти аморальної та протиправної політики РФ. Основна вимога голодування Сенцова — відпустити всіх українських заручників.
«Насправді Олег Сенцов сьогодні бореться за права людей у всьому світі, — зауважив під час представлення проекту постанови заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко. — Сьогодні Олег Сенцов стверджує загальновідомі, але так важливі людські цінності по всьому світові, бо він сьогодні своїм всім життям бореться дійсно за права людини, проти диктатури, проти агресора, проти окупанта».
«Протягом усього строку утримання під вартою Олег Сенцов показує приклад героїчної мужності та ненасильницького спротиву проти держави-окупанта, — додала голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко. — Його основна вимога голодування — відпустити всіх громадян України, які незаконно утримуються Російською Федерацією за безпідставними та політично мотивованими звинуваченнями».
«Понад 70 політв’язнів Криму, більшість з яких за ґратами поводяться абсолютно мужньо і гідно, більшість тих людей, які зараз там, в Криму за ґратами, гідні найвищого, найвищого рівня нашої поваги, — зауважив, у свою чергу, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. — До речі, на відміну від частини народних депутатів України, які відмовляються визнавати Крим окупованим Росією країною-окупантом». Парламентарій повідомив, що днями різко погіршився стан здоров’я ув’язненого Володимира Балуха. А у вівторок вранці знову прийшли з обшуками до чергової родини кримських татар — братів Арсена і Айдера Бекірових. «Завдяки своєму голодуванню Олег Сенцов уособлює собою всіх політв’язнів Криму», — наголосив Рефат Чубаров.
Нобелівський комітет обиратиме лауреатів Нобелівської премії миру на початку жовтня. А 10 грудня в Осло відбудеться церемонія вручення Нобелівської премії.
Верховна Рада також схвалила низку законопроектів у першому читанні. Це — проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів» (№ 7373), яким пропонується посилити адміністративну відповідальність посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру підприємцям.
За основу також схвалено і проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності» (№ 8336), яким пропонується посилити гарантії незалежності судового експерта та судово-експертної діяльності. Зокрема, передбачається можливість призначення повторної експертизи в кримінальних провадженнях органами досудового розслідування самостійно. За втручання в діяльність судового експерта наставатиме кримінальна відповідальність. Закон запроваджує Єдиний державний реєстр судових експертиз та експертних досліджень (шляхом внесення змін до Закону України «Про судову експертизу»).
Прийнято за основу і проект закону «Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами)»        (№ 8492). Законопроектом пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами шляхом збільшення розміру штрафу для громадян. Так, у разі некористування під час руху ременями безпеки та мотошоломами штраф збільшиться з 51 гривні до 850 гривень. «Головне — навіть не зібрати додаткові кошти до бюджету, а зберегти життя наших громадян», — наголосив під час обговорення законопроекту народний депутат України Антон Геращенко.
Народні депутати оплесками привітали у сесійній залі членів делегації Парламенту Норвегії, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.
Під час вечірнього пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що до парламенту надійшло подання Генерального прокурора про надання згоди Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Олександра Вілкула, Сергія Дунаєва і Дмитра Колєснікова. Глава парламенту передав подання на розгляд до Регламентного комітету.