ВІННИЦЯ:

З буряків нового врожаю на шести заводах Вінниччини уже зварили 35 тисяч тонн цукру. Це більше, ніж було торік на цей час, хоча тоді працювало сім цукроварень.

Майже по 500 центнерів коренів накопують у середньому з гектара. Це на 54 центнери більше порівняно з минулорічною врожайністю. Більше сировини — більше солодких кристалів. Як повідомила «Голосу України» представник прес-служби обласного управління агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Тетяна Матякубова, буряки зібрано на площі понад 6 тисяч гектарів, що становить 11 відсотків від загального клину цукристих — 55,4 тисячі гектарів.
Вагу корені набрали за рахунок опадів, що пройшли наприкінці липня — на початку серпня. Дощі частково вимили цукор, тому цукристість трохи нижча порівняно з тим, що була на цей час торік. Однак за такої сонячної погоди, як нині, у коренеплодах відбуваються інтенсивні процеси накопичення цукру. За прогнозами фахівців, на кінець вересня корені «наберуть» цукру не менше, ніж було торік.
— Якщо збиранню не завадить погода, цукру в області зварять стільки, як торік, — прогнозує керівник департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук. — Щоправда, є сміливіші припущення. Вони стосуються збільшення валового виробництва сировини на 10—15 відсотків порівняно з минулим роком. Відповідно цукру буде більше.
Нагадаємо, у 2017-му цукровари краю зварили 445,6 тисячі тонн солодких кристалів (22 відсотки від загальноукраїнського показника). Заготовили 2,5 мільйона тонн коренів, вирощених на полях області. Ще 500 тисяч завезли на переробку з сусідніх регіонів.