ЧЕРКАСИ:

У Корсуні-Шевченківському вшанували класика української літератури, незабутнього земляка Івана Нечуя-Левицького. Цьогоріч збіглися дві дати — 180-ліття від дня народження письменника та сторіччя завершення його життєвого шляху.

Автору безсмертної «Кайдашевої сім’ї» присвятили масштабне етнографічно-театралізоване свято «Кайдашеві гостини». Простору площу перед районним Будинком культури обрамили декоративними оселями, столами гостинності та достатку від новостворених об’єднаних територіальних громад (на знімку), виставками творів місцевих художників, майстрів народних промислів і ремесел.
Гостей припрошували скуштувати запеченого гусака, пшоняну та гарбузову каші, домашні ковбаси, ряжанку, завиванці, вареники, пироги та багато іншого, на що вдатні вмілі руки господинь.
Фрагмент вистави «Кайдашева сім’я» самодіяльні артисти показали просто неба. Кайдаш і Кайдашиха, Карпо та Лаврін, Мотря та Мелашка, улюблені народні герої знову викликали усмішку. А ще — подив: як Нечуй-Левицький ще сто років тому влучно зобразив і їх, теперішніх, свекрів і свекрух, невісток і зятів.
Корсунські хореографи навчали охочих танцювати старовинні краков’як, польку, гопака. Кремезні хлопці змагалися, хто сильніший у перетягуванні каната. Діти мали свої захоплюючі розваги... Кайдашеве свято вдалося на славу.

Фото Людмили МОРЕНКО.