КРОПИВНИЦЬКИЙ:

Фотовиставка Юрія й Лариси Лебедєвих «Слово і зображення», що експонується в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського, незвична. Замість підписів із назвою робіт світлини поєднуються з улюбленими віршами українських та зарубіжних поетів. Особливо в пошані у митців філософські думки Ліни Костенко.
«Ми спробували поєднати рядки, що нам подобаються, з фотографіями, — пояснює Юрій Лебедєв. — Це єднання в жодному разі не робить вірші поетичними підписами під знімками або знімки — ілюстраціями до віршів. Просто для нас вони збіглися — десь за настроєм, десь за сюжетом, десь складними і неочевидними асоціаціями».
«Юрій і Лариса Лебедєви вже багато років є нашими постійними читачами. У 2007 році в бібліотеці відбулася перша персональна фотовиставка Юрія «Віддзеркалений світ». Відтоді їх було ще шість: «В сторону южную», «Випадкові зустрічі», «Ілюстрації до ненаписаних оповідань», «Світло згаслого дня», «Дорога — це життя», «Кожен вибирає по собі». Крім цього, Юрій Лебедєв — учасник десятків салонів і фотовиставок в Україні і за кордоном, звідки неодноразово привозив призи і нагороди», — додає керівник відділу мистецтв бібліотеки Світлана Ушакова.
Член Національної спілки фотохудожників України Юрій Лебедєв народився в місті на Інгулі в 1947 році. Він — інженер, науковець, винахідник. Разом із дружиною полюбляють альпінізм, багато мандрують Кіровоградщиною, Україною та далеко за її межами, що допомагає створювати неповторні світлини (на знімку). Виставка триватиме до 14 жовтня.